Valon päivä ansaitsee liputuksen

Arkipäiviä on enemmän kuin juhlapäiviä, mutta kukaan ei kiellä keksimästä lisää juhlapäiviä. Talven pimeyden väistyessä Valon päivänä 3.2. on syytä juhlaan. Kotonani Männikkömäellä se on liputuspäivä.

Naapurissa Oravasaaren koululla Valon päivää vietettiin menneinä vuosina tekemällä työtä ilman sähkövaloja. Jykevä koulutalo muurattiin tiilistä vuonna 1929. Molempiin luokkiin tehtiin kolme suurta ikkunaa, 155 cm leveitä ja 210 cm korkeita. Kylällä ei silloin vielä ollut sähköä ja luokkiin haluttiin mahdollisimman paljon päivänvaloa. Niistä suurista ja kauniista ikkunoista ovat Oravasaaren lapset saaneet jo 85 vuoden aikana katsella upeaa maisemaa Leppävedelle ja seurata auringon nousua järven takaa.

Valon päivänä tuon maljakkoon koivunoksat hiirenkorvia kasvamaan. Vanhan kansan luonnontuntija Väinö Linkaja aikanaan kertoi hiirenkorvien ennustavan kevään tuloa. Niin monta päivää kuin menee hiirenkorvien puhkeamiseen maljakossa, niin monta viikkoa menee niiden puhkeamiseen luonnossa.

Valon päivänä haen kellaristani amarylliksen sipulin. Monta viikkoa kestävä ilo on seurata sen kasvua valkenevien aamujen aikaan helmi-maaliskuulla. Lapsiperheissä sen hidasta kasvua seuratessa lapset saavat kokea odottamisen ilon ja nähdä suuren kukan avautumisen ihmeen.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.