Valon päivä ansaitsee liputuksen

Arkipäiviä on enemmän kuin juhlapäiviä, mutta kukaan ei kiellä keksimästä lisää juhlapäiviä. Talven pimeyden väistyessä Valon päivänä 3.2. on syytä juhlaan. Kotonani Männikkömäellä se on liputuspäivä.

Naapurissa Oravasaaren koululla Valon päivää vietettiin menneinä vuosina tekemällä työtä ilman sähkövaloja. Jykevä koulutalo muurattiin tiilistä vuonna 1929. Molempiin luokkiin tehtiin kolme suurta ikkunaa, 155 cm leveitä ja 210 cm korkeita. Kylällä ei silloin vielä ollut sähköä ja luokkiin haluttiin mahdollisimman paljon päivänvaloa. Niistä suurista ja kauniista ikkunoista ovat Oravasaaren lapset saaneet jo 85 vuoden aikana katsella upeaa maisemaa Leppävedelle ja seurata auringon nousua järven takaa.

Valon päivänä tuon maljakkoon koivunoksat hiirenkorvia kasvamaan. Vanhan kansan luonnontuntija Väinö Linkaja aikanaan kertoi hiirenkorvien ennustavan kevään tuloa. Niin monta päivää kuin menee hiirenkorvien puhkeamiseen maljakossa, niin monta viikkoa menee niiden puhkeamiseen luonnossa.

Valon päivänä haen kellaristani amarylliksen sipulin. Monta viikkoa kestävä ilo on seurata sen kasvua valkenevien aamujen aikaan helmi-maaliskuulla. Lapsiperheissä sen hidasta kasvua seuratessa lapset saavat kokea odottamisen ilon ja nähdä suuren kukan avautumisen ihmeen.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kokemuksia muovin kierrätyksestä

Mitäs elämme liian hyvin

Sinisten suunta vain ylöspäin

Seurakunta viestii monella tavalla

Ruuan raaka-aineita ei entisaikaan hassattu

Kuoleva lapseni ei saa lain mukaisia palveluja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.