Valtakunnallisen satupäivän haaste

Satuja ja tarinoita on kerrottu perheissä ja suvuissa kautta aikain. Sukupolvet ovat siirtäneet omat rakkaat tarinansa edelleen lapsilleen ja lapsenlapsilleen, ja ovatpa isommatkin ihmiset viettäneet aikaa iltapuhteiden ääressä tarinoiden.

Tänä syksynä Jyväskylässä vietettiin Satu-Syksyä, jonka puitteissa järjestettiin kaupunginkirjastossa seniorisatutunteja. Keväällä jatkuvien seniorisatutuntien tavoitteena on ollut yhdistää sukupolvia satujen sillan avulla. Samalla on syntynyt mahdollisuus osallistua "mummun" ja "vaarin" satutuokioon myös sellaisille lapsille, joilla ei ole omia isovanhempia lähettyvillä.

Satujen ja tarinoiden kertomisella ja lukemisella on aina ollut ja on yhä suuri merkitys ihmisyyteen kasvamisessa. Satujen maailma on lapselle turvallinen paikka kokea jännitystä, rakkautta, pelkoa, iloa, surua - ylipäätään tunteita, turvallisesti aikuisen seurassa. Jännittävänkin sadun päättyminen tavalla tai toisella onnekkaasti on oiva tapa oppia, että kiperästäkin tilanteesta voi selvitä.

On kuitenkin hyvä myös muistaa, että toisinaan onnellinenkin loppu saattaa tuntua lapsesta hämmentävältä. Yhteinen satuhetki on hyvä lopettaa käymällä lapsen kanssa yhdessä läpi satua: muistella, kysyä, ja antaa lapsen tehdä havaintoja. Usein aikuinenkin yllättyy siitä, miten tarkkanäköisiä havaintoja lapsi saattaa tutustakin sadusta tehdä!

Meitä aikuisia voi samojen satujen tankkaaminen yhä uudelleen toisinaan tympiä. Yksi jos toinenkin vanhempi, isovanhempi, kummi tai varamummi on lukenut kerta toisena jälkeen samaa satua lapselle.

Lapsen kiintymys tiettyyn tarinaan saattaa kertoa siitä, että kyseinen tarina on lapselle jollain tavalla ajankohtainen: juoneen, johonkin hahmoon, tai jonkun hahmon tilanteeseen on helppo samastua.

Tarinan lukeminen uudelleen auttaa lasta käsittelemään omia tunteitaan ja saamaan tarinasta itselleen lohtua ja tukea. Ja mikäpä estää meitä pyytämästä lasta "lukemaan" satua meille! Lukijan roolin vaihtaminen antaa lapselle lisää rakennuspuita itseluottamuksensa tukemiseksi.

Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piirin, Kansallisten Senioreiden ja Jyväskylän kaupunginkirjaston yhteiset satutunnit ovat osoittautuneet tarpeellisiksi ja suosituiksi tarinahetkiksi, joihin osallistutaan matkankin päästä. Satu-Syksyn innoittamana haastamme nyt kaikki aikuiset valtakunnallisen satupäivän viettoon perjantaina 10.12. - satuja kertoen.

MARI KYLLÖNEN hallituksen jäsen Kansallinen Lastenliitto, Keski-Suomen piiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.