Valtakunnan kauppamiehet

Tapasin kaksi sotiemme veteraania paikallisessa kahviossa. Ilman johdattelua puhe kääntyi maahan nimeltä Suomi, jota nyt lähes hurmoksessa ollaan myymässä ulkomaiseen omistukseen. Veteraanien mielestä ei riittänyt, että lähes kaikki päätösvalta annettiin "Rysselii", vaan jopa maanpohjistakin on päästävä eroon.

Ei yhdeksänkymppinen ymmärrä, miksi maata voisi myydä EU-maihin kuuluville henkilöille, mutta ei sen ulkopuolelle. Selitykseksi eivät riitä mitkään rahanpesupuheet. Kuka takaa unionin sisältä tulevan ostajan rahojen olevan puhtaita?

Emme usko ministerien, kansanedustajien tai kyläpoliisien vakuutteluja. EU:n sisälläkin valtiot sumuttavat toisiaan minkä ehtivät, pienenä esimerkkinä Kreikka, ja lisää tulee. Veteraanien mielestä rajat ei rahamiehiä pidättele, silloin kun jotain halutaan, se myös ostetaan.

Nämä kovia kokeneet jermut olivat katkeroittaneet mielensä päättäjiin, jotka juhlapuheissaan sankarihaudoilla ylistävät heidän taisteluaan maan itsenäisyyden puolesta, mutta heti seuraavassa tilaisuudessa ja sopivassa seurassa myyvät maamme pala palalta. "Nämä nykyiset liituraitapellet eivät näköjään ymmärrä, minkälaisen helvetin me olemme läpikäyneet tämän pienen Suomen puolesta!"

Toinen jermu hivenen tunnelmaa keventääkseen olisi valmis hyväksymään anopin ja akan myynnin, mutta ei kynnenkään kokoista maata ulkomaiseen omistukseen. Jopa pitempiaikaista maan vuokrausta täytyy tarkkaan miettiä. Saarijärveläisiä kun ollaan, Ahvenlammen alueestakin keskusteltiin. Veteraanit olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Ja viisaasti päätti toinen jermuista pitkähkön kahvitaukomme sanomalla: "Jos kerran Ahvenlammen alue on jostain syystä pakko myydä, on aivan sama haiseeko siellä malporo vai mahorkka!"

REINO LINNA Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Älä lopeta sanomasta kauniita

”Ratsastus on helppoa”

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

Lukijan kuvatPotmonkoski Kannonkoskella. Kuva: Markku Pelkonen

Kolmikko aamun sumussa. Kuva: Sirpa Jyske

Tilhi esittelee marja-ateriaansa. Kuva: Maarit Siitonen

Tärttämäen silta Äänekoskella. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.