Valtamerilaiva laastareista?

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset hävisivät kuntavaalit. Työn alla oleva sote-uudistus oli vaalikeskustelujen ykkösaiheita.

Vaalien tulos osoitti selkeästi, että hallituksella ei ole tukea ajamalleen valinnanvapausmallille. Malli on jopa niin huono, ettei edes uudistustyötä johtava peruspalveluministeri kyennyt sitä televisiokeskustelussa puolustamaan ja perustelemaan.

Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth onkin vaatinut, että hallituksen pitäisi ottaa lukemattomilta asiantuntijoilta ja vaaleissa saatu epäluottamus vakavasti, pysäyttää sote-hanke ja siirtyä takaisin parlamentaariseen valmisteluun.

Syy on selvä. Hallituksen omassa lakiluonnoksessa myönnetään, ettei esitetyllä valinnanvapausmallilla saavuteta sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita. Kustannusnousua ei voida pysäyttää eikä terveyseroja pienentää.

Pakkoyhtiöittäminen johtaa myös siihen, että palvelut eivät ole enää kansalaisten valitsemien päättäjien hallinnassa vaan voitontavoitteluun pyrkivien yhtiöiden hallitusten käsissä. Jo nyt lupaillaan yrityksille ”lisärahaa” hankalasti hoidettavien potilaiden hoitoon haja-asutusalueilla. Kustannukset siis nousevat.

Palvelukentän pirstominen lukuisille yksityisen, julkisen ja järjestösektorin toimijoille lisää palvelujen välisiä raja-aitoja. Se vaatii mittavan ja kalliin byrokraattisen valvontakoneiston, jotta edes tiedämme, mitä eri palveluntarjoajat rahoillamme tuottavat.

Valvonnalle ei ole olemassa juuri muuta mallia kuin yritysten omavalvonta ja markkinoiden dynamiikka. Nyt kiinnitetään laastareilla valtamerilaivan köliä.

Sote-uudistus on kaikkien palveluja tarvitsevien kannalta Suomen suurimpia uudistushankkeita. Se on myös noin 200 000 työntekijän elämän mullistava hanke.

Kyse on ennen kaikkea naisten asemaan vaikuttavasta uudistuksesta, sillä naiset ovat sote-työntekijöiden ehdoton enemmistö. Sen lisäksi hyvät, arjen pyörittämisen ja työssäkäynnin mahdollistavat sote-palvelut ovat naisten aseman kannalta elinehto. Hallituksen toteuttama sukupuolivaikutusten arviointi on ollut ala-arvoista ja näennäistä pintasilottelua.

Ruuthin mukaan onkin käynyt selväksi, että sukupuolten tasa-arvo ja naisten asema ei hallitusta kiinnosta. Hallitus haluaa avata Suomen palvelumarkkinat yksityisille yrityksille, jotka rikastuttavat verovaroillamme osakkeenomistajiaan ja pahimmillaan siirtävät varamme ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Jyväskylän ”valinnanvapauskokeilu” osoitti, että ihmiset liikkuvat todella vähän, ja odotusten mukaisesti juuri hyväkuntoiset ja hyvätuloiset ovat silloin liikkeellä. Näen, että tämä kertoo jotain olennaista, etenkin kun arviot viittaavat suoraan siihen, että palvelut ja rahat siirtyvät yksityiselle sektorille.

Toivon, että erityisesti jokainen nainen tutustuu sote-uudistukseen tarkkaan, sillä tällaisenaan toteutuessa odotettavissa on Kela-uudistuksen tapainen katastrofi. Jokainen nainen tietää ketkä kantavat silloin arjessa vastuun: sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, ja erityisesti arjen kantajanaiset ympäri maan. Vaihtoehto on: palataan takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan.

Irma Hirsjärvi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

puhenainen, Keski-Suomen

Vasemmistonaiset

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.