Valtion liikuntaneuvosto tunnistaa Hippoksen arvon

Keskisuomalainen uutisoi 30.11., että ”Valtion liikuntaneuvosto torppasi Hippos 2020 -hankkeen rahoituksen”. Tämä ei pidä paikkaansa. Liikuntaneuvoston läsnä olleet jäsenet pitivät yksimielisesti Hippos 2020 -hanketta modernina ja erittäin korkeatasoisena liikunnan ja urheilun kohteena. Neuvosto ei päätä liikuntapaikkojen rahoituksesta vaan antaa lausunnon rahoitussuunnitelmasta.

Liikuntaneuvosto lausuu rahoitussuunnitelmista tehtyjen hakemusten perusteella. Hippos 2020 kokonaisuus ei ollut hakijana. Maksimoidakseen mahdollisuudet valtion liikuntapaikkarakentamisen tukeen Jyväskylän kaupunki on pilkkonut Hipposhankkeen viideksi eri osakokonaisuudeksi (voimistelutalo, liikuntakeskus, jalkapallostadion, ulkoliikunta-alueet ja monitoimiareena), joille haetaan valtion tukea.

Jatkossa vähintään yksi näistä osahankkeista voi valmistelun jälkeen tulla rahoitetuksi valtakunnallisesti merkittävänä hankkeena 3 4 miljoonan rahoitusosuudella ja muut osahankkeet pääsevät normaalin rahoitusmenettelyn piiriin, jolloin Hippoksen kokonaisrahoitussumma nousee huomattavasti suuremmaksi kuin yhden suuren kokonaishankkeen julkinen rahoitus olisi ollut.

Jotta hanke voi saada valtakunnallisesti merkittävän hankkeen statuksen ja siten suuremman rahoitusosuuden kuin ns. normaalihanke, pitää kaikilla asianosaisilla (kunta, aluehallintovirasto, lajiliitto, Olympiakomitea, valtion liikuntaneuvosto ja asiasta päättävä opetus- ja kulttuuriministeriö) olla hankkeen valtakunnallisesta luonteesta yhteneväinen näkemys.

Hippoksen osahankkeita ei ole vielä käsitelty mainituissa päätöksentekoelimissä, eikä valtion liikuntaneuvosto voi yksin päättää hankkeen valtakunnallisesta merkityksestä. Päätöksentekoa liikuntapaikkarahoituksesta ohjaavat myös Suunta-asiakirja ja yhdessä määritetyt avustuskriteerit ja hakukäytännöt.

Liikuntaneuvoston kokouksessa tehtiin esitys, että Hippoksen yksi osa eli voimistelutalo olisi nostettu ohi valmistelun valtakunnallisesti merkittäväksi hankkeeksi ja sille varattu suunnittelukaudelle 4 miljoonan rahoitus. Tässä tapauksessa muut Hippos-osahankkeet olisivat pudonneet jatkokäsittelystä.

Äänestin tyhjää kahdesta syystä: 1) käsittely osahankkeina on Hippos-hankkeen etu, koska siten on mahdollista saada suurempi kokonaisrahoitussumma ja 2) lakiperustaisista rahoituskriteereistä ei voi mielivaltaisesti poiketa, koska se johtaisi koko rahoitusjärjestelmän romuttumiseen.

Liikuntaneuvosto suhtautuu Hippos2020-hankkeeseen erittäin positiivisesti ja tunnistaa sen kansallisen ja kansainvälisen merkittävyyden. Siksi neuvosto päätti perustaa olosuhdetyöryhmän, joka aloittaa rahoituskriteerien välittömän päivittämisen, jotta Hippoksen ja sen kaltaisten innovatiivisten hankkeiden tukeminen on jatkossa helpompaa.

Arviointimenettelyn tulisi tunnistaa suurtapahtumaolosuhteiden lisäksi myös laaja-alaisen tutkimus-, kehitys-, ja valmennusolosuhteiden merkittävyys.

Lisäksi liikuntaneuvosto on sitä mieltä, että Hippoksen eri osahankkeille tulevien liikuntapaikkarakentamistukien lisäksi valtion pitäisi tukea näin merkittävää hanketta myös muilla rahoitusmuodoilla. Tässä asiassa toivon alueen kansanedustajien toimivan aktiivisesti.

Elina Sillanpää

Valtion liikuntaneuvoston jäsen (vihr.)

maakuntahallituksen I vara-puheenjohtaja

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.