Valtiontalon kauppa kaihertaa

Jyväskylän kaupungin tilapalveluliikelaitos on tehnyt valtuuston hyväksymän määräaikaisen esisopimuksen mukaisen kauppakirjan valtiontalon ja siihen liittyvän tontin myymisestä rakennusyhtiölle. Kauppakirjaan on liitetty ehto kaupan purkautumisesta, jos Ahti Vielman valitus hyväksytään hallinto-oikeudessa. Käsitykseni mukaan kiinteistökauppaan liittyvä purkuehto on lain vastainen. Jos säännös on voimassa, se koskenee myös kuntia. Jos on tehty sopimus takaisin myymisestä, kuka vastaa varainsiirtoveroista?

Ostaja on luvannut aloittaa työt vaikka valitus etenisi KHO:n. Kova on kiire.

Jos valitus hyväksytään, asia palautunee valtuustolle. Jyväskylässä on jo silloin uusi valtuusto. Koska valtuustolla on asiassa vapaa päätöksentekovalta se voi tehdä toisenlaisenkin päätöksen. Pyritäänkö tällä kaupalla sitomaan valtuuston käsiä?

Valituksen alaista päätöstä ei saa panna toimeen, jos se estää valituksen toteutumisen. Tyhjälle tontille ei siis voi tehdä mitään peruuttamatonta ennen valitusprosessin loppua. Uutisen mukaan kaupanteossa on sovittu, että liikelaitos (=kaupunki) korvaa rakennusyhtiölle tehdyn korjaustyön, jos valitus hyväksytään ja kiinteistö palautuu kaupungille. Onko liikelaitoksella budjetoituna ko. rahasumma vai käyttääkö se jo etukäteen valtuustolle kuuluvaa budjettivaltaa? Valitusprosessi voi kestää vielä parikin vuotta ja sinä aikana korjaukseen käytettänee melkoinen rahamäärä.

Valtuusto teki päätöksen määräaikaisesta esikaupasta. Asiasta olisi pitänyt hakea uusi päätös valtuustolta ja kunnioittaa näin valtuuston aikaisempaa tahtoa, uudesta valitusuhkasta huolimatta. Nyt yritetään viedä asiaa ”kikkailemalla” eteenpäin ja pahimmassa tapauksessa edessä on taas uusi ”kettusjuttu”.

Ehkäpä kaupungilta löytyy lakimies, joka antaa tyhjentävän ja kansantajuisen vastauksen yllä oleviin kysymyksiin.

KARI JUSSILA

kunnallisneuvos

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.