Vammaiset ansaitsevat oman liputuspäivän

Äskettäin mieleeni tuli aika lähes viidenkymmenen vuoden takaa. Olin juuri saanut valmiiksi kesäpaikan ja oli vuoro laittaa lipputanko. Lippukin oli jo hankittuna. Naapurin kaksi nuorta miestä nosti tangon pystyyn ja pyynnöstäni veti lipun salkoon. Itse seisoin terassilla asennossa. Siinä tangossa on ollut jopa Tanskan lippukin, kun meillä oli tanskalaistyttö vieraana.

Mutta tuo oli sitä aikaa, kun pystyin jotain tekemään. Nyt on tekemiset tehty ja on pakko vain kuunnella, kun ei näe.

Meille vammaisille on reilu viitisen vuotta sitten tehty jopa vammaispalvelulakikin. Luultavasti meillä asia oivallettiin kun YK puuttui aikanaan asiaan. Siellä varmaan jo parikymmentä vuotta sitten kiinnitettiin huomiota maailman vammaisten kohteluun. Aikansa valmisteltuaan YK teki vammaisten ihmisoikeusjulistuksen. Sen ratifiointi tarkoitti sitä, että valtio sitoutuu julistusta noudattamaan.

Suomella meni lähes 10 vuotta siihen, että julistus voitiin ratifioida. Tämä tapahtui viime vuoden heinäkuun 10. päivänä. Asia sai kovin vähän julkisuutta ja olen vakuuttunut, että esim. kunnalliset sosiaaliviranhaltijat eivät usein edes tiedä mitä ao. asiakirja sisältää. Miten he silloin voisivat edes toteuttaa sitä, mitä valtiovalta heiltä edellyttää?

Huhtikuun viimeisessä valtuuston kokouksessa tein valtuutetun ominaisuudessa valtuustoaloitteen Pyhäjärven kaupungille. Ehdotin, että kaupunki esittäisi valtioneuvostolle tuon ratifiointipäivän julistamista valtakunnalliseksi liputuspäiväksi. Se antaisi meille vammaisille tunteen, että me kuulumme yhteiskuntaan ja olemme lähimmäisillemme kanssaihmisiä.

Terveille se saattaisi muistuttaa siitä, että vammaisuus voi kohdata ketä tahansa ja milloin tahansa. Pieni huomioon ottaminen vammaista kohtaan ei ehkä silloin saattaisi olla niin tiukassa.

Tämän aloitteen olen laatinut siinä tarkoituksessa, ettei se ole patentoitu. Jos joku haluaa asiaa viedä eteenpäin, niin olisin vain tosi iloinen.

Lippu tangossa muistuttaa meitä, että olemme vapaa kansa.

Rainer Kyyrönen

Pyhäsalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.