Vammaisten palveluko ”ylipalvelua”?

Keskisuomalaisen Jyväskylän kaupungin suunnittelemaa kyytienvälityspalvelua käsittelevässä artikkelissa (7.6.) esitettiin mielestämme virheellisesti Vammaispalvelulain (vpl) mukaisien matkojen olevan ”saavutettua etua”.

Vaikeavammaisten vpl-matkat kuten myös vaikeavammaisen tarvitsemat apuvälineet, asunnonmuutostyöt sekä oikeus henkilökohtaiseen avustajaan ovat vammaispalvelulakiin kirjattuja subjektiivisia oikeuksia vaikeavammaiselle – eivät siis miltään osin ”saavutettuja etuja”.

Vammaispalvelulain tarkoituksena on taata myös vaikeavammaiselle mahdollisuus tasavertaisesti opiskella, tehdä työtä, osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, harrastuksiin ja ennen kaikkea pystyä elämään itsenäisesti. Tämä on kaikista aiheutuvista kuluista huolimatta yhteiskunnan kannalta kaikista edullisin vaihtoehto.

Perusturvalautakunta on tekemässä päätöstä uudesta vpl-matkojen yhdistelykeskuksesta kaupungin tilaaman konsulttiselvityksen pohjalta. Selvityksessä ei ole otettu huomioon laisinkaan vaikeavammaisten tarvitsemien kuljetuspalvelujen laatua, huomattava osa vpl-matkoista ei ole yhdistelykelpoisia käytettävien apuvälineiden tai henkilökohtaisien erityistarpeiden vuoksi.

On myöstilanteita, jolloin vaikeavammainen tarvitsee kuljetuksen raportin esittämää tunnin yhdistelyaikaa nopeammin. Myös yhdisteltyjen matkojen matka-aikojen pidentyminen voi tuottaa vaikeavammaiselle ongelmia.

Kaupungin vammaispalvelujen tulisikin selvittää vaikeavammaisten palvelusuunnitelmissa se, kuinka moni vaikeavammainen kykenee ja haluaa osallistua yhdistelymatkoihin ennen uuden matkojenyhdistelykeskuksen perustamispäätöstä.

Mielestämme päättäjien tulisi suhtautua hyvin kriittisesti konsulttiselvitykseen, jossa kulusäästöjen lähtökohtana on kaikkien vpl-matkojen yhdistelykelpoisuus.

Selvityksessä oletettujen yhdistelykelpoisten matkojen lukumäärä voikin jäädä huomattavasti oletettua pienemmäksi, jolloin oletettuja kulusäästöjä ei saadakaan. Selvityksen näkemykset vpl-matkalaisten ja taksiyrittäjien väärinkäytöksistä sekä vaikeavammaisten ylipalvelusta ovat myös hyvin kyseenalaisia.

Vai onko tosiaan niin, että taksikuljetuksen saaminen 10–15 minuutissa on tavalliselle ihmiselle normaalipalvelua, mutta vaikeavammaiselle ”ylipalvelua”?

Mauno Sirviö

puheenjohtaja

Ritva Mäkiö

varapuheenjohtaja

Keski-Suomen näkövammaiset ry:n hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Lyhyet

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.