Vammaistyöhön turvallisuutta

SuPer julkisti äskettäin selvityksen vammaispalvelutyöstä. Selvityksessä nousi esiin lähihoitajien työssään kokema väkivalta. Vastaajista 72 prosenttia oli kohdannut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään vuoden aikana.

Työntekijällä on oikeus väkivallattomaan työpäivään. Myös asiakkaalla on oikeus turvalliseen hoitopaikkaan. On muistettava, että asiakas saattaa olla syyntakeeton.

Työnantajan on huolehdittava siitä, että koulutettua henkilökuntaa on riittävästi, jotta saavutetaan turvalliset olosuhteet kaikille. Vammaispalveluissa tulisi välttää yksin tapahtuvaa työskentelyä ja turvata mahdollisuus parityöskentelyyn, näin erityisesti väkivalta- ja muissa haastavissa tilanteissa. Parityöskentelyssä työntekijöiden osaaminen voidaan hyödyntää asiakkaan parhaaksi ja samalla lisätään työntekijän turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Henkilökunnalle tulee järjestää jatkuvaa koulutusta väkivaltatilanteiden vähentämiseksi.

Hoitajat tarvitsevat myös välineitä ja keinoja puuttua asiakasta kunnioittavasti väkivaltatilanteisiin. On myös kiinnitettävä huomiota ennaltaehkäisevään työskentelyyn, jotta väkivaltatilanteilta vältyttäisiin.

Vammaisen henkilön käytöshäiriöihin saattaa olla lääketieteellisesti vaikea saada muutosta. Lähihoitaja on tässäkin suhteessa avainasemassa hoitajana, lähityöntekijänä, osallisena, ymmärtäjänä ja ammattilaisena. Hän tuntee asiakkaansa: hänen arkensa, voimavaransa sekä heikkoutensa.

Lakimuutoksia työstetään monessa eri työryhmässä. Olisikin hienoa, että lähihoitajat saisivat tunnustusta työlleen pääsemällä mukaan päätöksentekoon ja eri työryhmiin.

Vammaistyö on oma erikoisalansa, johon tarvitaan lisää osaajia. Työ saattaa monesti olla hyvinkin raskasta, haastavaa ja uuvuttavaa. Kuitenkin lähihoitajien viesti on ollut, että vastapainona työ on hyvin antoisaa, opettavaista ja mielekästä. Työntekijöiltä edellytetään vahvaa tietopohjaa ja käytännön erityisosaamista vammaisuudesta sekä vahvaa ammattietiikkaa ja työmoraalia.

Vammaispalvelutyöhön ei ole ollut tunkua viime vuosina. Yksi syy saattaa olla väkivallan uhka ja kokeminen. On turvattava mahdollisimman hyvät ja laaja-alaiset työmahdollisuudet ja -olot. Tällöin työmotivaatio ja työssäjaksaminen paranevat ja alan houkuttavuus kasvaa.

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitaja–

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet

Kaikki päätyi silppuriin

Lyhyet

Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Lyhyet: Lutakossa spuget jaksavat rällästää

Mielipide: Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Mielipide: Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Mielipide: Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.