Vammaisuus käsitetään usein väärin

Ihmiset käsittävät sekavasti eri vammaisuudet. Ammattilaisetkaan eivät osaa erottaa niitä, saatikka tavalliset ihmiset. Tyhmyydestä, välinpitämättömyydestä vai tietämättömyydestäkö se johtuu? Asia koskettaa minua läheltä, sillä olen vammainen.

Kehitysvamma on sellainen, joka on ollut olemassa jo syntymästä asti. Kun taas ihminen joutuu onnettomuuteen tai tapaturmaan ja siitä tulee vamma, se on jälkeenpäin tullut.

Onnettomuudesta tai tapaturmasta seuraa usein ulospäin näkyviä vammoja. Näin on juuri minulle käynyt. Laitoskodissa ei otettu vakavasti, kun lapsi satutti itseään. Vaikka kuinka raskas esine olisi kaatunut päälle, ei viety lääkäriin eikä kuvattavaksi. Oltaisiin nähty, kuinka paha aivotärähdys olisi tullut. Siliteltiin päätä, vietiin sänkyyn ja ajateltiin, että kyllä se siitä paranee. Ei ajateltu sitä, että lapsi taistelee henkiinjäämisestä.

Puhe- ja kirjoitusvaikeudet johtuvat tuosta onnettomuudesta. Ei kaikille ole suotu eikä annettu sujuvan puheen lahjaa. Väärinymmärtämistä syntyy edelleen.

Sirkka-Liisa Oksanen

Äänekoski, Sumiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.