Vanhemmillekin ääni kouluasioissa

Kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua pitää vahvistaa, kuten sanotaan uuden Jyväskylän kaupunkistrategiassa. Opetustoimessa se pitää tehdä sekä kunnan/kuntayhtymän että koulun/oppilaitoksen tasolla. Lukuvuoden 2011 - 2012 kokemusten perusteella vanhempien kuulemisessa on parannettavaa.

Hyvään kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön kuuluu muun muassa mahdollisuus osallistua opetussuunnitelmatyöskentelyyn sekä koulun että kunnan tasolla.

Yläkoulun rehtori ilmoitti vanhempainillassa, että koulun kaikki muut kuin evankelisluterilaista uskontoa opiskelevat oppilaat sijoitetaan samalle luokalle. Perusteluna on, että näin oppilaille ei tule hyppytunteja tai ylipitkiä päiviä. Muissakin kouluissa opiskellaan eri uskontoja, mutta niissä eivät lukujärjestystekniset syyt kuitenkaan vaikuta luokkajakoihin.

Yksittäiset vanhemmat ovat olleet yhteydessä rehtoriin. Vanhempainfoorumin edustaja on keskustlelut asiasta opetusjohtajan kanssa. Koulussa ei ole kotikouluyhteistyötoimikuntaa.

Rehtori voi koulun omassa yhteistyötoimikunnassa auttaa vanhempia ymmärtämään koulun opetusjärjestelyiden reunaehtoja ja vanhemmat voivat jakaa tuntojaan keskenään. Vanhemmilla pitäisi olla käsitys opetusjärjestelyistä myös muissa kouluissa.

Vanhemmat tarvitsevat vanhempainiltojen ja oppilashuoltoryhmän välimaastoon aidosti yhteisöllisiä ja vuorovaikuksellisia toimintamuotoja voidakseen keskustella erilaisista opiskeluun liittyvistä asioista koulun henkilökunnan kanssa ja voidakseen paremmin tukea opiskelijoita.

Jyväskylän vanhempainfoorumi edellyttää, että Jyväskylässä noudatetaan opetussuunnitelmaa kodin ja koulun yhteistyössä. Jokaiseen peruskouluun pitää perustaa kodin ja koulun yhteistyötoimikunta ja kaupungin tulee kutsua kaikkien koulujen edustajat koolle kahdesti vuodessa. Toisella asteella tulee selvittää, miten kodin ja koulun yhteistyötä voidaan vahvistaa.

Laissa tai opetussuunnitelmissa ei määritellä tarkasti kodin ja koulun välisiä yhteistyötapoja, joten ne voidaan siis luoda yhdessä. Tartutaan toimeen ja opetellaan yhdessä. Ei kai se ole mahdotonta, koulumaailmassa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.