Vanhukset kuin pelinappuloita

Ihastellen kuuntelin televisiosta vain muutamia päiviä sitten uutisointia Jämsän vanhusten hyvästä hoidosta ja nyt kuulen ja näen Jämsän päättäneen "säästösyistä" luopua loistavasta vanhusten hoidostaan. Täysin käsittämätöntä!

Meidän muiden pitäisi päinvastoin saada kehitettyä vanhuspalvelujamme jämsäläiseen malliin ja jämsäläisten olla ylpeitä omistaan.

Vaikka olen kunnan tuottamien peruspalvelujen kannattaja, en näe järkevänä hyvien vanhuspalvelujen tuottajan hylkäämistä silloin, kun asiakkaat, eli tässä tapauksessa vanhukset, ilmiselvästi viihtyvät palvelutalossaan erinomaisesti.

Erityisesti minua ilahdutti talon tapa antaa asukkaiden itse määrätä päivärytminsä ja osallistua talon töihin - tuntea osallisuutta ja tehdä sitä, mitä jaksavat ja haluavat. Tekeminen on mukavampaa kuin ainainen istuminen ja odottaminen.

Miksi vanhaa ihmistä siirretään kuin pelinappulaa paikasta toiseen hänen tahtonsa vastaisesti? Sitä tapahtuu todennäköisesti kaikissa kunnissa - valitettavasti myös meillä Jyväskylässä. Puhutaan suureen ääneen vanhusten itsemääräämisoikeudesta ja kuitenkin toimitaan toisin. Meilläkin olisi opiksi otettavaa Jämsän logoterapiasta.

En valitettavasti nähnyt television paljon puhuttanutta MOT-ohjelmaa, mutta jo sen mainos järkytti - siinä iäkästä pyörätuolissa istuvaa pientä mummoa vietiin invataksilla taas jonnekin uuteen paikkaan ja mummo sanoi:" Minua on muutettu niin monta kertaa paikasta toiseen, että on ihan pää sekaisin."

Kuka meistä haluaisi tuon mummon paikalle? Ei kukaan! Tilanne on epäinhimillinen!

Kunnat yleensä, ehkä myös Jämsä, korostavat yrittäjäystävällisyyttään - miksi siis hylätä palveluyrittäjä, jonka työ tuottaa hyvinvointia pitkään eläneille jämsäläisille veronmaksajille?

Ikääntyyneillä on oikeus nauttia vanhuudenpäivistään nyt hyviksi esitellyissä paikoissaan - kodeissaan, itse he ovat sen vuosien varrella jo kunnalleen maksaneet.

Ei voi välttyä samalta ajatukselta kuin Seija Tiihala Jämsästä (Ksml 9.11.): "Tuntuu, että kaupunki on siirtynyt ajattelussa sadan vuoden taakse huutolaisaikaan. Vanhusten hoidon saa se, joka halvimmalla ottaa."

Parempaa tulevaisuutta vanhuksille Jyväskylässä, Jämsässä ja koko maassa toivoen.

TUULIKKI VÄLINIEMI sd. vuosimallia 1945 Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.