Vanhuksille koteja laitosten tilalle

Vanhuspalvelulain käsittely eduskunnassa palautti elävästi mieleeni tuoreena sote-kuntayhtymän johtajana tekemäni tutustumiskäynnit vanhusten vuodeosastoille ja vanhainkoteihin.

Muistan vielä näin seitsemän vuoden jälkeenkin, miten surulliselta tuntui katsella usean hengen huoneissa vuoteissaan makaavia vanhuksia. Silloin päätin, että haluan tehdä kaikkeni, jotta jokaisella vanhuksella olisi jatkossa mahdollisuus inhimillisiin elinolosuhteisiin ja arvokkaaseen vanhuuteen.

Saarikan alueella tämä tavoite on nyt toteutumassa. Eduskunnassa käsittelyssä olevalla vanhuspalvelulain muutoksella tähdätään vastaavanlaiseen muutokseen. Sen tarkoituksena on vähentää vanhusten laitoshoitoa tiukentamalla kuntien mahdollisuuksia sijoittaa vanhuksia laitosmaisiin olosuhteisiin terveyskeskusten vuodeosastoille ja perinteisiin vanhainkoteihin.

Julkisuudessa käydystä keskustelusta on muodostunut kuva, että tällä lakimuutoksella yritetään vain säästää kuntien menoja vähentämällä vanhusten ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa. Tämä on aiheuttanut ymmärrettävästi huolta ikäihmisten ja heidän omaistensa keskuudessa.

Olenkin saanut tähän liittyen viime päivinä paljon viestejä ja yhteydenottoja. Moni on hätääntyneenä ihmetellyt, miten me kansanedustajat voimme ajatella vanhusten selviävän arjestaan ilman ympärivuorokautista huolenpitoa.

Lakimuutoksella ei kuitenkaan olla lopettamassa ympärivuorokautisia palveluja. Päinvastoin, pyrimme tällä muutoksella korostamaan vanhuspalvelulain alkuperäistä tavoitetta.

Tavoitteena on, että ympärivuorokautinenkin hoiva ja huolenpito toteutettaisiin laitoshoidon ulkopuolella viemällä palveluita vanhusten koteihin tai tarjoamalla vanhuksille mahdollisuus asua kodinomaisissa palvelukodeissa.

Haluan osaltani olla muokkaamassa yhteiskuntaamme sellaiseksi, jossa meillä jokaisella on mahdollisuus ikääntyä mukavasti, pitää elämän ohjakset omissa käsissämme mahdollisimman kauan, pysyä hyväkuntoisena ja olla aktiivisesti mukana normaalissa arjessa.

Tämä ei onnistu laitoksessa, jossa asutaan ahtaasti monen hengen huoneissa ja omana tilana toimii vain sairaalasänky. Siksi kannatan eduskunnan käsittelyssä olevaa lakiesitystä.

Useimmat meistä haluaisivat asua rakkaittensa ympäröimänä omassa tutussa kodissaan. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Jossain vaiheessa voi kunto heiketä ja muisti reistailla niin, ettei kotona asuminen ole kotiin tuotavien palvelujenkaan turvin enää mahdollista.

Silloin on hyvä, että meillä on mahdollisuus muuttaa palvelukotiin, jossa voi jatkaa elämää kodinomaisessa ympäristössä ja jossa apua on tarvittaessa saatavilla koko ajan.

Pääsin sote-kuntayhtymän johtajana tutustumaan myös tällaisiin palvelukoteihin. Näistä käynneistä jäi aina hyvä mieli. Palvelukodeissa asukkailla oli yleensä oman maun mukaan sisustettu huone, mahdollisuus saada apua palvelukodin henkilökunnalta sekä juttuseuraa muilta asukkailta. Toisin sanoen, heillä oli mahdollisuus elää niin kuin omassa kodissa eletään.

Tällaiseen tällä nyt käsittelyssä olevalla vanhuspalvelulain muutoksella pyritään.

Mikael Palola

kansanedustaja (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.