Vanhuksille oma puolestapuhuja

Kiitos sinulle Marko Luomala, (KSML 27.8.) kun otit mielipidekirjoituksessasi esille vanhusväestölle erittäin tärkeän asian, puolestapuhujan aivan tuonne päättäjien huipulle asti.

Jo todella kauan olen ihmetellyt, ettei sellaista ole ollut. On lapsiasiainvaltuutettu, on vangeille sekä eläimille omat puolestapuhujat, mutta ei kukaan ole oikeasti perehtynyt tähän vanhustenhoidon nykytilaan niin kotona kuin myös laitoksissa.

Kuten Luomala kirjoitti, eläkeläiset maksavat veroja, jopa enemmänkin kuin työssäkäyvät samasta rahasta, joten on ihan ihmeellistä, että meitä ei kohdella tasapuolisesti muiden kansalaisten kanssa.

Kuten tiedetään, vanhukset niin kotona kuin laitoksissakin saattavat maata vuosikausia etteivät ulkoilmaa näe, jos ei satu makaamaan ikkunan vieressä. Ei ole ketään, joka veisi ulos. Jos ei pysty syömään, ei ole aikaa syöttää eikä edes juottaa.

Puhutaan ja kirjoitellaan, että vanhuksilla on alkoholiongelmia. En yhtään ihmettele. Ei ole ketään, jonka kanssa puhua, ei kukaan, joka soittaisi. Harrastuksiin ei pysty menemään huonon kunnon takia, on näkö- ja kuulo-ongelmia. Siinä vain istut tai makaat. Ja toivot, että Jumala ottaisi pois.

Nämä eivät ole kuulopuheita, olen kuullut nämä asiat vanhuksilta itseltään. Kun vielä pystyn vähän liikkumaan ja kuuntelemaan, en voi näistä asioista olla puhumatta tai kirjoittamatta. Muutahan en voi.

Ei ole puolestapuhujaa. Kun menen kauppaan, siellä tutut ikäihmiset sanovat: ”kirjoita, kirjoita.” Ei ole edes monta kirjoittajaa.

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki kirjoitti hiljattain vanhusten puolesta (KSML 22.8.) ja joku muukin on herännyt samaan asiaan, kuten nyt tämä Marko Luomala. Jospa nyt kansa heräisi kirjoittamaan nimensä tämän asian puolesta, että saataisiin Suomeen vihdoin virallinen vanhusasiainvaltuutettu.

Vielä pyydettiin mainitsemaan, että ei vieläkään toimi moitteettomasti Kelakyytien tilaaminen eikä tuleminen ajallaan täällä Jyväskylän seudulla.

Liisa Mansikkaviita

86 vuotta

Jyväskylä, Vaajakoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

Lyhyet

Lyhyet

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Tehoa opettajakoulutukseen

Isot ja pienet asiat sekaisin

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.