Vanhusmyönteisyys on sydämen asia

Ihmisarvoisen vanhuuden ja riittävän hoivan turvaaminen ovat olleet viime vuosina puheenaiheiden keskiössä. Vanhusasiat ovat nousseet myös ihmisoikeuskysymyksiksi. Meillä jokaisella on oikeus hoitoon, hoivaan ja ihmisarvoiseen vanhuuteen. Meillä jokaisella on oikeus päättää omaan elämään liittyvistä asioista. Ihmisarvon lähtökohta on YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Suomi on sitoutunut tämän ihmisarvon tunnustamiseen. Ihmisarvo kuuluu yhtä hyvin vielä syntymättömälle lapselle, keski-ikäiselle, kuin apua tarvitsevalle ikääntyvälle. Ihmistä tulee kohdella kunnioittavasti elämänkaaren alusta sen loppuun saakka.

Asioiden toteamuksia ja juhlapuheita on kuitenkin jo pidetty tarpeeksi. Jatkossa kaivataan käytännön tekoja. Valtakunnan korkeimmat päättäjät, ministereitä myöten, myöntävät vanhustenhuollon ongelmien ja epäkohtien olemassaolon. Esiin on tuotu myös lainsäädännön uudistamisen tarpeet. Toivottavasti luvattu vanhuspalvelulaki toteutuu. Lainsäädännöllä pitäisi nostaa osa vanhusten palvelujen laatusuosituksissa olevista asioista lain tasolle ja luoda edellytykset laadun valvonnalle.

Laki vanhusasiamiehestä on otettava myös esille. Sen tarpeellisuus on todistettu Keski-Suomessa pilotoidulla vanhusasiavaltuutetun kokeilutoiminnalla. Tämä nyt loppumassa oleva työmaa antaa taustatietoa ja näkemyksiä valtakunnalliselle vanhusasiamiestoiminnalle ja vetää suuntaviivoja myös tulevaisuutta varten. Järjestöpohjainen keskisuomalainen pilottikokeilu on ollut hyvä alku, mutta toiminnalla on oltava paikka myös tulevaisuudessa. Tulevaisuuden ikääntyvät eivät tyydy tämän päivän palvelumalleihin vaan tarvitaan uudenlaista ajattelua. Meillä on edessä entistä itsetietoisempi ja aktiivisempi sukupolvi tulossa eläkeikään ja palvelujen piiriin. Vaatimukset kasvavat ja yhteiskunnan on kyettävä vastaamaan tuleviin tarpeisiin. Uskon, että kestävälle rahoitus- ja toimintapohjalle rakennetulle ja lain vahvistamalle vanhusasiamiestoiminnalle tulee tulevaisuudessa olemaan paikkansa.

Yhteiskunnan vanheneminen ajaa meitä muutosten tielle. Aika on otollinen, mutta yleinen ilmapiiri ei ole kovin suopea vanhusmyönteiselle, empaattiselle ja ikääntyvät lähimmäiset huomioon ottavalle ajattelutavalle. Vanhusten aseman vahvistaminen ei ole hoidettavissa pelkästään lailla eikä rahalla. Asenteiden on muututtava vanhusmyönteisemmäksi. Vanhusmyönteisyys lisääntyy, kun meistä jokainen katsoo peiliin. Mitä itse olen valmis tekemään vanhusmyönteisyyden eteen? Mitä voin tehdä ikääntyvien läheisteni hyväksi? Vanhusmyönteisyys lähtee läheltä; omasta sydämestä. Sen kauempaa sitä ei tarvitse etsiä.

PAULIINA TAKALA kansanedustajaehdokas (kesk.) Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.