Vanhusten palvelukodin tulevaisuus huolettaa

Jyväskylän Vanhainkotiyhdistys ry (JVK) täyttää heinäkuussa 85 vuotta. Se on toiminut tähän saakka Sammonkatu 8:ssa, jonka peruskorjauksen suunnitteli Suomen ensimmäinen itsenäisesti toimiva naisarkkitehti Wivi Lönn. Nykyisen kerrostalon valmistuttua samalle tontille toimintaa jatkettiin ensin vanhainkotina ja myöhemmin palvelukotina aina tähän päivään asti.

JVK on tarjonnut tuettua palvelukotiasumista ja pyrkinyt toimimaan kodinomaisena ja turvallisena asuinpaikkana ikääntyville henkilöille, jotka eivät enää tule toimeen kotonaan, mutta eivät vielä tarvitse ympärivuorokautista hoitoa. Asukkaille on tarjottu monenlaista virike-, kuntoutus- ja virkistystoimintaa, joiden toteutuksessa ovat olleet mukana virkeimmät vanhukset, omaiset, henkilökunta ja luottamushenkilöt.

Tilojen käytyä ahtaiksi ja epätarkoituksenmukaisiksi valmistuu uusi palvelukoti Sammonkoti Keljonkankaalle tänä kesänä. Osa asukkaista muuttaa uusiin tiloihin, mutta henkilökunta ei, koska Jyväskylän kaupunki on kilpailuttanut ostopalvelusopimuksen ja JVK on jäänyt kilpailussa toiseksi. Kaupunki on valinnut halvimman mahdollisen palvelutuottajan JVK:n rakennuttamaan kiinteistöön.

Nyt huolena on, loppuuko Jyväskylän vanhimman yksityisen palvelukodin toiminta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttaminen on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä lehtien palstoilla ja television ajankohtaisohjelmissa.

Kilpailuttamisen ymmärtää jos kyseessä olisi kauppatavaran, rakentamiseen liittyvien urakkasopimusten tai kiinteistön hallintaan ja huoltoon liittyvä kilpailuttaminen.

Näissä kilpailutilanteissa usein halvin ja kallein tarjous jäävät ulkopuolelle ja valitaan sellainen taho, jonka hinta/laatusuhde on kohdallaan.

Nyt JVK:n toimintaa jatkamaan on valittu ulkopaikkakuntalainen yritys halvalla ja työntekijät on irtisanottu. Asiasta ei ole kysytty niiltä, joita se koskee eli vanhuksilta ja heidän omaisiltaan. Haluammeko itsellemme/ läheisillemme halvinta mahdollista hoivaa elämämme ehtoopäiville?

Kilpailuttamisen vuoksi erotetaan myös toisistaan asumispalvelut ja hoivapalvelut, koska JVK tulee uusiin tiloihin vain vuokranantajana. Tästä ei seuraa kuin sotkua ja epäselvyyttä. Kilpailutetaanko seuraavaksi myös muitten yksityisten palvelukotien hoitopalvelut?

Luulen, että harvemmin kritisoidaan sitä, että veronmaksajien varoja käytetään ihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseen, olipa kyse vanhuksista, vammaisista lapsista tms.

Toivon, että Jyväskylän vanhin yksityinen palvelukoti voisi jatkaa toimintaansa vanhusten hyväksi sekä uusissa tiloissa, että myös nykyisissä tiloissa Sammonkadulla jossain muodossa.

ELLEN HEINONEN eläkeläinen JVK:n sihteeri/talousjohtaja 1986-2002 Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.