Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

”Kun saisi asua mahdollisimman pitkään kotona.” Näin vastaa moni ikääntynyt ja nuorempikin kysyttäessä, miten hän toivoisi voivansa loppuelämänsä elää.

Aina ikääntyneen kunto tai voimat eivät kuitenkaan salli kotona asumista. Laitoshoitoa tarvitaan, jos on kyse hoidettavasta sairaudesta. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Ikääntynyt voi olla hauras, pelokas ja potea alkavaa muistisairautta mutta hänellä on kuitenkin omaa toimintakykyä jäljellä. Tällöin yksi parhaimmista harkinnanarvoisista ratkaisuista on kodinomaisten olosuhteiden ja pysyvien ihmissuhteiden perhehoito.

Vanhuspalvelulaki määrittelee elementit hyvää hoitoon ja palveluihin. Lain mukaan iäkkään henkilön pitää kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Hänen pitää voida myös ylläpitää sosiaalista vuorovaikutusta sekä osallistua mielekkääseen, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan. Ulkoilu ja kulttuuripalvelut sisältyvät hyvään elämään. Nämä kaikki elementit toteutuvat luontevasti ja hyvin tuettunakin laitoshoitoa edullisemmin perhehoidossa.

Vuonna 2015 lakiin tulleet osavuorokautinen perhehoito ja perhehoito hoidettavan kotona vastaavat siihen, että apua ja tukea pystytäänkin räätälöimään hyvin moniin hoivan ja huolenpidon tarpeisiin.

Perhehoitoliiton mukaan olennaista on, että perhehoidossa pystytään vaalimaan henkilön elämäntarinaa osana yhteistä kokonaisuutta. Tämä edesauttaa myönteisen ilmapiirin säilymistä, osallistumista ja vuorovaikutusta.

Vaikka vanhus ei enää voisi asua juuri omassa kodissaan, hän saa perhehoitokodissa elämäänsä kaikki kodinomaiset elementit. Aamupuurot, päiväkahvit ja iltapalat nautitaan yhteisessä pöydässä. Mahdollisuuksien ja halunsa mukaan vanhus voi päästä myös osallistumaan kodin askareisiin. Aivan kuten normaalissakin elämässä.

Perhehoidossa iäkäs ei ole yhden hoitajan vastuulla. Ympärillä on parhaimmillaan useita eri-ikäisiä ihmisiä. Vellovassa vanhuspalvelukeskustelussa perhehoitoa ei ole syytä unohtaa.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Perhehoitoliiton pj

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.