Vanhusten terveydenhuolto on rappiolla

Kyllä kaunista puhetta on taas vuosien varrella joutunut ihmettelemään. On kovasti myös kauhisteltu, mitä sitten, kun suuret ikäluokat luokitellaan vanhuksiksi. Kaikki turhaa höpinää.

Olen omakohtaisesti viime vuosina saanut kokea ja käytännössä nähdä, kuinka terveydenhoito ei todellakaan toimi eikä ole enää vuosiin ollut osittainkaan toimintakykyinen.

Oma lähiomaiseni sairastuttuaan ja menetettyään omatoimisuutensa sijoittui ns. vanhustentaloon, josta me omaiset arvelimme hänen saavan asianmukaisen hoidon ja mahdollisuuden viettää arvokkaan ja rauhaisan vanhuuden. Toisin kävi.

Hyvin nopeasti paikka osoittautui toimintakyvyttömäksi. Omaisemme vointi heikkeni. Henkilökunnan valmius määrästä johtuen ei mahdollistanut edes kohtuullista hoitoa, saatikka hoivaa.

Järkyttävintä oli kun ovi oli lukossa, niin oven ulkopuolella oli keppi, johon oli porattu reikä ettei pääse kahvaa ramppaamaan ja ettei häiritse hoitajia. Otin kepin ja vein hoitajien huoneeseen, en voi kertoa mitä sanoin (ei ole julkaisukelpoista tekstiä, keppiä ei näkynyt sen koommin). Tiedusteluihimme vastailtiin hyvin vaitonaisesti.

On edelleen käsittämätöntä, kuinka erilaisten säästöjen vuoksi vanhukset miltei piilotetaan olemaan yksin hoitolaitosten osastoilla. Heidät lääkitään ja eristetään hyvin vähätoimisiksi, nopean poistumisen varmistamiseksi. Uskomatonta, vaan ikävän kokemuksieni valossa totta.

Omaisemme muun muassa pidettiin suljettuna huoneessaan, vaikka hänen kuntonsa kotikäynneillä ei missään muodoin tuollaisesta tarpeesta kertonut.

Sairaalaan hoitokodista jouduttuaan siitä ei omaisilmoitusta allekirjoittaneelle laitettu, vaikka olin omaiseni läheinen. Tieto tuli myöhemmin muuta kautta ja myös jo siinä vaiheessa, kun hän oli nopeasti siirtynyt petipotilaaksi, missä eivät hoitajat eivätkä hoitotoimenpiderajoitteiset tohtorit enää pääse elonvirtaa nikkaroimaan.

Nyt hän on mennyt pois.

Politiikan tuulia henkilökohtaisestikin haistelleena toivon nyt, että kaikkien asioiden, jotka liittyvät vanhusten- sekä yleiseen terveydenhoitoon tulisi erityisesti olla painoarvoltaan merkittäviä korjauskohteita, sillä oma kokemani ja näkemäni sattuu ja tiedän niin olevan monien muidenkin omaisistaan välittävän kohdalla.

Pitäkää huoli läheisistänne, itsestänne sekä vaikutusvelvollisuudestanne. Sillä me kaikki joskus sairastumme ja jossain vaiheessa todennäköisesti myös vanhenemme.

Seppo Hiltunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.