Vanhustyöhön uutta ajattelua

Vietämme juuri vanhusten viikkoa.. Siihen liittyen oli Täyttä elämää -messut kaupunginteatterilla. Paljon mielenkiintoista nähtävää, kuultavaa ja opittavaa sekä mahtavasti osallistujia. Teatterisali tupaten täynnä. Tunnettu maalaislääkäri kiinnosti. Ihan viisaita puheli. Hän kehotti muun muassa vanhuksia katsomaan kymppiuutiset ja vasta sitten menevän nukkumaan, että unta riittäisi koko yöksi. Kehotti myös välttämään unilääkkeitä, jos vain suinkin mahdollista. Luennon teema oli "Terveys pidentää ikää".

Missä on meidän vanhustemme itsemääräämisoikeus, kun heidät laitoshoidossa paketoidaan nukkumaan jo kuudelta? Paketoidaanko, ettei edistettäisi heidän terveyttään eikä heidän ikänsä pitenisi? Vanhukset eivät ole paketteja, vaan täysivaltaisia arvokkaita ihmisiä.

On päästävä katsomaan kymppiuutisia, on päästävä ulkoilemaan, saatava itse päättää milloin haluaa mennä nukkumaan ja milloin nousta. Miten työssä käyvät ystävät voivat vierailla vanhusten luona, jos he eivät saa valvoa ystäviä tavatakseen?

On päästävä pois laitosajattelusta. Paikat, jossa vanhukset asuvat, ovat heidän kotejaan. He tarvitsevat ja heidän tulee saada tarvitsemansa apu, mutta he ovat siellä kotonaan ja heidän tulee saada päättää aivan, kuten me itse kukin kotonamme teemme.

Henkilökuntapulaa voisi helpottaa esimerkiksi palkkaamalla kouluttamattomia laitosapulaisia. Nuorena tyttönä olin itsekin Keuruun vanhainkodissa laitosapulaisena. Siivosin, petasin, kylvetin, saunotin, ajoin partaa, leikkasin hiuksia ja kynsiä, laitoin papiljotteja, syötin, luin, talutin, autoin vessaan ja olin apuyökkönä ammattilaisten valvoessa. Avustin myös arkkuun laitossa.

Minulla ei ollut päivääkään alan koulutusta, mutta työ tuli tehdyksi ja oli sitä paitsi erittäin mukavaa - ihania ihmisiä, mielenkiintoisia elämäntarinoita. Silloin oli aikaa jutella vanhusten kanssa.

Aikaa on nykyisin ihan yhtä paljon ja tekijöitäkin on, tuhansia työttömänä turhautumassa Jyväskylässäkin edelleen. Jokainen ihminen osaa luettelemiani asioita tehdä, jos vain tahtoo ja jos palkataan niitä tekemään.

Täyttä elämää -messuilla oli myös paneelikeskustelu, jossa Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja loihe lausumaa Runebergin runoja vastaukseksi yleisön kysymyksiin terveyskeskus- ym. maksujen korotuksista ja riittämättömistä eläkkeistä.

Keksipä hän sanoa niinkin, että senioriasuntoja tarvitaan Jyväskylässä vasta 2015 ja sai aikaan melkoisen hämmästyksen seniori-ikäisessä yleisössä. Joku käytti kiivaan puheenvuoron salin etuosasta sanoen, että tarve on nyt ja on ollut olemassa jo vuosia. Olen samaa mieltä - senioriasuntotarpeesta Jyväskylässä on nyt puhuttu riittävästi. On korkein aika päästä jo oikeasti asumaan. Monta hyvää kohdetta on hupeloitu hukkaan - viimeisin Vapaudenkadun ja Vaasankadun kulmassa. Neuvottelut eivät tunnu johtavan mihinkään - yleensä silloin vaihdetaan neuvottelijoita.

Tehdään uudesta Jyväskylästä kaikille sen asukkaille kodikas, viihtyisä, inhimillinen - kaikkia kuntalaisia tasa-arvoisesti palveleva kaupunki.

TUULIKKI VÄLINIEMI kuntavaaliehdokas (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.