Vankiloiden sulkeminen lisää rikollisuutta

TV:stä (13.11.) tuli tieto, että vankiloita suljetaan. Tämä taitaa olla ainutlaatuinen keksintö rikollisuuden pelastamiseksi? Muistutan vain, että ensimmäisinä kärsijöinä tulevat olemaan ne lukemattomat kansalaiset, jotka joutuvat erilaisten ja lisääntyvien rikollisaaltojen uhreiksi.

Toinen ongelma tulee olemaan niiden satojen vankilatyöntekijöiden kohdalle tulevat työttömyydet ja niiden seuraukset. Koska en tiedä tarkalleen millainen tilanne vankiloissamme on, niin luotan mediatietoihin. Niistä on kuitenkin saanut sen käsityksen, että vankilamme ovat jo nyt täynnä. Myös vankilapaikkakunnat joutuvat pulaan lisääntyvien työttömyyksien takia.

Maahan on rakennettu mittava vankilaverkosto, kuten itseään sivistysvaltioksi kutsuvat muutkin valtiot ovat tehneet. Tarkoituksena on suojella kansalaisia ja sillä tavoin pyrkiä ehkäisemään rikollisuutta. Eräissä maissa on rangaistustoimenpiteitä jopa lisätty sitä mukaa kun rikollisuus on lisääntynyt ja pahentunut.

Mutta nyt Suomi näyttää koko maailmalle, että poistamalla vankiloita, se poistaa omalla kotitekoisella konstillaan myös rikollisuuden, joka on lisääntynyt EU:n luomien sääntöjen lisääntyessä.

Kirjoitin aikoinaan oikeusministeri Häkämiehelle ehdotuksen raaimpien rikollisten hoitamisessa. Hän ei kuitenkaan viitsinyt vastata, olisiko ehdotukseni ollut toimeenpantavissa. Kuolemantuomiota olisin ehdottanut.

Toivotankin maan hallitukselle onnea tästä ainutlaatuisesta keksinnöstä. Vastatkaa sitten myös seurauksista, joita varmasti tulee.

MAUNO SUOKAS Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.