Vapaa kilpailu jätteenkuljetuksiin

Uuden Jyväskylän juuri valittu kaupunginvaltuusto pääsee lähes ensitöinään tekemään merkittävää ympäristöpolitiikkaa. Valtuuston on määrä päättää ensi viikolla siitä, millä tavalla kaupungin jätteenkuljetukset jatkossa järjestetään.

Korpilahdella ja Jyväskylän maalaiskunnassa on ollut käytössä tähän saakka vapaaseen kilpailuun perustuva jätteenkuljetus, jossa kuntalaisilla on ollut oikeus valita itsenäisesti, miltä palveluntarjoajalta palvelun tilaa. Jyväskylässä on sen sijaan ollut käytössä kunnallistettu jätteenkuljetus, jossa kaupunki on valinnut palveluntarjoajan asukkaidensa puolesta ja rajoittanut näin ympäristönhuollon markkinaehtoista kehittämistä.

Virkamiesten valmisteleman esityksen mukaan koko alueella pitäisi ottaa käyttöön Jyväskylän-malli, jossa kunnalla on mahdollisimman tiukka ote jätehuollosta. Tämä malli soveltuu huonosti nykyaikaan, jossa ympäristönhuollosta on tullut merkittävä materiaalitehokkuuden edistäjä. Raaka-aineiden hintojen noustessa ja tekniikan kehittyessä yhä useammat materiaalit voidaan tehokkaasti ja taloudellisesti hyödyntää sen jälkeen, kun kuluttajat ovat luopuneet niistä. Jätemateriaalien hyödyntäminen lisääntyy vauhdilla ja jo lähivuosina kaupunkijätteistä on kyettävä hyödyntämään ympäristönsuojelemiseksi ja EU-velvoitteiden takia 80 prosenttia. Samalla kuljetusten osuus ympäristönhuollon arvoketjussa oleellisesti pienenee.

Jätemateriaalien hyödyntämistavoitteeseen ei päästä ilman mittavia investointeja tuotantolaitoksiin ja muuhun kierrätysinfrastruktuuriin, jotka palauttavat entistä useammat materiaalivirrat takaisin teollisuuden hyödynnettäviksi. Näiden investointien tekeminen Jyväskylän seudulle vaikeutuu oleellisesti, jos kaupunki nyt päättää antaa kunnalliselle monopolille uuden kaupungin jätehuollon avaimet. Samalla jyväskyläläisten mahdollisuudet toimia ympäristövastuullisesti voivat vaarantua, jos jätteiden hyödyntäminen ei etene parhaalla mahdollisella tavalla.

Jyväskylän alueella toimivat ympäristöyritykset vastustavat ehdottomasti kunnallista monopolia jätteenkuljetuksessa. Uuden kaupunginvaltuuston tulisi hylätä sille valmisteltu ehdotus jätteenkuljetusjärjestelmästä ja katsoa ympäristönhuollon kehittämistä kokonaisuutena - ei vain kuljetusjärjestelmäkysymyksenä. Vapaaseen kilpailuun perustuva jätteenkuljetusmalli takaa tehokkaimmin jätteiden päätymisen hyötykäyttöön pois kaatopaikoilta ilmastoa kuormittamasta.

MAURI SAVOLAINEN Pihtiputaan Jätehuolto Oy Pihtipudas MATTI TULLA Tulla Ky Kangasniemi OSMO BOLANDER Lassila & Tikanoja Oyj Jyväskylä sekä kahdeksan muuta allekirjoittajaa alan yrityksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.