Vapaaehtoisen palokunnan alasajo

Ensihoidon järjestämisvastuun siirtyminen sairaanhoitopiireille on vaikuttanut ensivastepalveluiden tilaukseen pelastuslaitoksilta. Sairaanhoitopiirien uusissa ensihoidon hälytysohjeissa palokuntien ensivastetta ei lähetetä hätätilanteisiin yhtä usein ambulanssin kanssa kuin aikaisemmin. Pyritään säästöihin.

On vaara, että syntyy osaoptimointia kahden organisaation välillä, joiden molempien kustannukset kunnat kuitenkin maksavat. Pitää vaatia kansalaisten kannalta toimivaa kokonaisuutta.

Ensivastejärjestelmän kehitys 2000-luvun alussa lisäsi turvaa hätätilanteisiin maaseudulla. Hätätilanteisiin lukeutuvat mm. peruelintoimintojen häiriöt, joissa avun saapumiseen kuluneella ajalla on ratkaiseva osuus hoidon vasteeseen.

Lähin ambulanssi on maaseudulla yleensä kymmenien kilometrien päässä ja usein paikallinen palokunta saavuttaa potilaan nopeammin kuin ambulanssi. Peruselintoimintoja turvaava hoito ja asianmukainen rauhoittelu helpottavat potilaan oloa kunnes ambulanssi ehtii paikalle.

Ensivasteella on ollut hätätilanteiden hoitoon hyvä peruskoulutus ja vuosittaiset kertauskoulutukset. Tällä osaamisella ensivaste on pystynyt auttamaan monia potilaita hätätilanteessa. Nyt kuitenkin hälytysten väheneminen heikentää vapaaehtoisen palokuntalaisten rutiinia toimia hätätilanteissa. Hyvätkään harjoitukset eivät vastaa toimintaa tositilanteessa, joka poikkeaa yleensä aina harjoitusympäristöstä.

Palo- ja pelastustoimen tehtävät hoidetaan maaseudulla VPK:n tai puolivakinaisen palokunnan toimesta. Molemmissa toimintamalleissa osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja vakinaisesti palkattua henkilöstöä on hyvin vähän. Palokuntayhdistykset järjestävät myös nuoriso-, nais- ja veteraanitoimintaa sekä hankkivat varoja talkootyöllä omaan toimintaan.

Vapaaehtoiseen palokuntatoimintaan on vaikea saada nykypäivänä uusia tulijoita ja aktiivisen toiminnan hiipuessa vapaaehtoisen toimijan auttajan liekki sammuu. Palokuntatoiminnoilla on suuri merkitys myös maaseudulla, älkäämme ajako alas tätä toimintaa.

Sari Hovila

sh (yamk), kouluttaja

VPK:n hälytysosaston jäsen

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Joutsa

Ahti Weijo

metsänhoitaja, yrittäjä

PVPK:n hälytysosaston jäsen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Luhanka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.