Vapaaehtoistyöllä suuri merkitys

Olen itse eläkeläinen, mutta teen vapaaehtoistyötä sotiemme veteraanien parissa ja maahan muuttaneiden auttamiseksi.

Olen törmännyt epäkohtiin, joita ei soisi tapahtuvan varsinkaan veteraaneille. Uussuomalaisten kohdalla kotoutuminen on hidasta ja työllistyminen vielä hitaampaa. Toimin apuopettajana syyskuun alusta alkaen monikulttuurikeskus Gloriassa. Joukossa on paljon kielellisesti lahjakkaita nuoria uussuomalaisia, joita voidaan käyttää tutoreina kumppaneilleen.

Vanhusten ongelmista Jyväskylässä olemme kuulleet valitettavia tapauksia. Sairastunut vanhus sai virua kaksi vuorokautta hälytysmerkeistä piittaamatta. Viime vuoden lopussa evättiin kaikilta taksisetelin käyttäjiltä setelit ilman, että olisi tehty se tarveharkintaisesti. Tämä menettely on aiheuttanut jo nyt valitettavia heitteillejättöön viittaavia tilanteita iäkkäiden veteraanien kohdalla. Jos lääkärintodistus kertoo päättäjälle, että henkilön lihasten voima ei riitä edes ruokakassin kantamiseen, linja-autoon nousemiseen tai jopa käveleminen on hankalaa, on taksin käyttö välttämätöntä.

Sukulaisapuun ei tänä päivänä monikaan voi turvautua. Jjos vanhus kertoo sukulaisten käyvän ja muistavan heitä, se tarkoittaa usein selkokielellä sitä, että sukulaiset eivät käy eivätkä edes soita tiedustellakseen vanhuksen vointia. Monet vanhukset pitävät häpeänä sitä, että heidät on hyljätty ja siksi he kertovat ”valkoisia valheita” peläten, että heidät viedään laitokseen vastoin tahtoaan. Heidän paras paikkansa on oma koti, jossa pieni apu –- muun muassa taksiseteli – auttaa heitä pärjäämään. Taksinkuljettaja kantaa ja saattaa kyydittävänsä ja hänen taakkansa perille asti.

Talkoo Tiimi muodostuu 30 vapaaehtoisesta miehestä, jotka auttvat omakotitalossaan asuvia veteraaneja, joiden keski-ikä yli 90 vuotta.

Talkoo Tiimi perustettiin 1980-luvulla sotainvalidien veljestukitoiminnan pohjalta. Toiminta kohdistuu tasapuolisesti kaikkiin, joilla on veteraanitunnus. Talkoo Tiimi toimii täysin vapaaehtoisesti ja saa apua kustannuksiin muun muassa Sotainvalidien veljestukitoimikunnalta ja Jyväskylän Vanhainkotiyhdistykseltä kattaen lähinnä ajomatkakulut. Veteraaneilta ei peritä maksuja. Toimintamme säästää kaupungin sosiaalimenoja todennäköisesti useita 100000 euroja vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastoin yleistä mielipidettä

Lyhyet

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Talous on hyvinvointimme kivijalka

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.