Vapaaehtoistyön voimannäyte

Minulla oli tilaisuus olla toteuttamassa suurta pääsiäisvaellusta, joka järjestettiin Keltinmäen alueseurakunnassa. Suureksi sitä saa syystä sanoa, sillä alustava suunnittelu aloitettiin viime vuoden lopulla ja varsinainen valmistelu helmikuun alussa.

Tekemiseen osallistui tavalla tai toisella lähes 60 vapaaehtoista ja yli 20 työntekijää. Suuri osa kirkkoa oli kahden viikon ajan vaelluksen käytössä. Seurakuntasalin toripöytiä täyttivät yhteisvastuun ja lähetystyön hyväksi valmistetut käsityöt, tarjolla oli kahvia, teetä, leipomuksia ja pitaleipiä.

Oppaan mukana lähdettiin kierrokselle torin kaivolta. Ruukunkantaja johdatti ihmiset yläsaliin, jossa naiset kertoivat viimeisen aterian tapahtumista. Getsemanessa Natanaelilta kuultiin Jeesuksen vangitsemisesta. Kirkon alakertaan lavastetun temppelin edessä Nikodemus puhui Suuren neuvoston tapahtumista.

Hiilivalkealla kohdattiin Jeesuksen kieltämistä häpeävä Pietari, Pilatuksen pihalla Martta ja Ruut, joka oli silminnäkijänä, kun Jeesus tuomittiin ristiinnaulittavaksi. Via Dolorosolla vastaan tullut Sadanpäämies kuvaili Jeesuksen viimeisiä hetkiä ennen kuin tämä antoi henkensä Isän käsiin.

Tuskien tieltä siirryttiin takaisin yläkerran kirkkosaliin Golgatalle, jossa pysähdyttiin hetkeksi tyhjien ristien äärellä ja hiljennyttiin kuuntelemaan surumusiikkia.

Loppukohtauksessa tyhjällä haudalla Magdalan Maria, Salome ja Maria kertoivat pääsiäisen ihmeestä, Jeesuksen ylösnousemuksesta. Kierroksen päätteeksi laulettiin yhdessä "Lensi maahan enkeli". Laulun sävelten saattamana ihmiset lähetettiin viemään ilosanomaa eteenpäin.

Puolen tunnin kierroksia pidettiin hiljaisella viikolla sekä aamulla, päivällä että illalla. Aamu- ja päivänäytökset oli varattu etupäässä päiväkodeille ja kouluille, iltanäytökset olivat kaikille avoimia. Aamu- ja päiväesitykset jatkuivat vielä pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Esityksiä oli kaiken kaikkiaan 61 ja katsojia reilu 1200.

Vaellus oli tarkoitus toteuttaa pääasiassa vapaaehtoisten voimin. Ydinjoukoksi oli pyydetty Jyväskylän seurakunnan draamaryhmä Toivoa. Mukaan rohkaistui myös sellaisia vapaaehtoisia, jotka eivät aikaisemmin olleet näytelleet.

Kolmas miehitys saatiin työntekijöistä. He osallistuivat sekä työnsä ohella että osittain myös vapaa-aikanaan vaelluksen toteuttamiseen. Paitsi näyttelijöitä, mukana oli myös keittiöhenkilökuntaa, lavastajia, puvustajia, purkajia ja muiden tehtävien suorittajia.

Esityspäivinä oli tarjolla lämmintä soppaa ja tuoreita sämpylöitä. Hyvä ruoka, parempi mieli. Lämpimät kiitokset kaikille järjestäjille ja osanottajille. Erityinen kiitos vaeltajille, niin isoille kuin pienille. Kiitos vielä erikseen Palokan kirkolle kulissien lainasta.

Kiitokset myös Jyväskylän kristillisen tanssikoulun ryhmälle heprealaisista tanssiesityksistä.

PÄIVI ELIISA ALA-MUTKA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.