Vapon lupauksilla ei vesistöjä pelasta

Valtion turveyhtiö Vapo on tehnyt viime vuosina kaksi juhlallista lupausta. Ne on julkistettu Helsingissä pidetyissä korkean tason seminaareissa.

Vuonna 2012 yhtiö ilmoitti, että sen turpeenottoalueilla käytetään tietynlaisia vesien käsittelymenetelmiä vuoden 2014 jälkeen tai ne suljetaan vuoden 2014 lopussa.

Viime vuonna yhtiö lupasi, että vuoden 2016 jälkeen avattavat uudet turpeenottoalueet ovat vedenpuhdistamoja, eli alueelta tuleva vesistökuormitus on vähäisempi kuin se olisi ilman turpeenottoa.

Molempien lupausten lunastamisen aika on käsillä. Pelastuvatko vesistöt?

Kalmuneva Keuruulla on yksi surkeimmista turpeenottopaikoista. Ympäristöviranomaiset ovat tämän havainneet ja vaatineet toiminnan lopettamista.

Turveyhtiö ei edes harkitse alueen sulkemista, vaan käyttää kaikki mahdolliset lainopilliset kiemurat ja parhaat lakitoimistot löytämään porsaanreikiä lainsäädännöstä jatkaakseen ympäristöä pilaavaa toimintaansa tällä alueella.

Kuvaavaa yhtiön toiminnalle on, että poikkeusolosuhteita käytetään todistusaineistona. Viime keväänä ja kesänä ei tulvatilanteita esiintynyt. Syynä olivat sääolot, eivät turpeenoton rakenteet. Vapon lupaus 2012 tarkoittaa vesien käsittelytekniikkaa, ei vesistön suojelua.

Jotta lupaus vuoden 2016 jälkeisistä puhdistustuloksista turpeenottoalueilla olisi uskottava, tulee ympäristölupahakemuksissa olla sitoumus tähän.

Kiintoainespäästön vuositasolla tulee olla enintään 3,5 mg/l, mikä on ojitetulta luonnonsuolta virtaavan veden keskimääräinen kiintoainepitoisuus.

Ympäristölupamenettelyssä ei tällaista ole ehdotettu. Hakemuksissa esiintyy 7–11 mg/l ja yhtiö kapinoi kaikin keinoin lupaehtojen tiukennusta vastaan.

Toteutuvat päästöt ovat todellisuudessa paljon suuremmat.

Kansanedustajat, ministerit ja virkamiehet ovat kuunnelleet turveyhtiön lupauksia ilomielellä ja niihin on vedottu juhlapuheissa ja lainsäädännön valmistelussa. Yleinen ilmapiiri on saatu myötämieliseksi yhtiön hakemuksia ja näkemyksiä kohtaan.

Tähän lupauksilla on tietysti pyrittykin. Vesistöjämme noilla lupauksilla ei pelasteta.

Jaakko Koppinen

Multia

Olavi Niemi

Uurainen

Pelastetaan Reittivedet ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.