Vapon mittausten pohja ontuu

Vapo on kovasti yrittänyt saattaa turpeen haitoista kiinnostuneet kansalaiset epäuskottavaan asemaan. Mittaustuloksia satelee ja näyttää siltä, että haitat olisivat pienempiä kuin on luultu. Onko näin?

Ongelman ydin on turpeenkaivun vesistöhaittojen perustutkimuksen puute. Siinä turveteollisuuden asema on vankkumaton. Turpeen haitallisuutta on tutkinut tai tutkituttanut lähinnä turveteollisuus – aina omasta näkökulmastaan.

Perustiedoissa on ammottavia aukkoja. Niitä turveteollisuus ei ole kolmeenkymmeneen vuoteen halunnutkaan tukkia.

Viivyttelytaktiikka on myös tehonnut. Nyt halutaan tutkia, samalla kun käytäntö jo osoittaa, että aikaa vuosikymmenien perustutkimukselle ei enää ole.

Päästöarvioinnin perusongelma on tavanomaisten mittausmenetelmien ja ympäristölupajärjestelmän onnettomuus. Ympäristöluvan myöntämiseen vaikuttaa vain karkeampi kiintoaines ja sitä taas arvioidaan keskiarvolukujen perusteella, ei suokohtaisesti.

Hienojakoista ainetta ja liukoista humusta ei oteta luvituksessa huomioon. Tähän hölmöyteen on ympäristönsuojelulain uudistuksen yhteydessä tultava loppu.

Jos turveteollisuus on tosissaan vesiensuojelussa, se on kanssamme samaa mieltä ja vaatii lupajärjestelmään välttämättömiä uudistuksia pikatahdissa. Valitettavasti Vapo, Turveteollisuusliitto ja useampi näiden tahojen hännystelijä, on toistaiseksi tiukasti vastustanut mitään uudistuksia ympäristönsuojelulakiin. Se tarkoittaa, että tahot haluavat kauniista puheista huolimatta jatkaa saastuttamista entiseen malliin.

Toinen ongelma on äkillisten tulvapiikkien unohtaminen. Niitä on vaikea jäljittää, sillä ukkoskuurossa sataneiden kymmenien miljoonien vesilitrojen purkautuminen avatulta turvesuolta kestää vain hetken.

Virtaa eivät kuitenkaan lietekuopat ja vesiensuojelun perusrakenteet hidasta. Pintavalutuskentänkin, puhumattakaan kosteikosta, vesimassa ylittää liian suurella vauhdilla, jotta hienompijakoinen aines jäisi kiinni kasvillisuuteen.

Mitä siis mitataan, kun Vapo pyytää kansalaisia tai Luonnonsuojeluliittoa yhteistutkimukseen jossa todennettaisiin turveteollisuuden päästöjen taso? Jos lähtökohdat eivät ole kunnossa, on turha mitata.

Jotta vanha sanonta: ”vale, emävale, tilasto” – ei toteutuisi, on ensin tarkistettava menetelmät ja pohjaoletukset. Sitten päästään varmasti yhteistutkimuksiinkin. Ennen kuin tieteellinen varmuus turveteollisuuden vesistöhaitattomuudesta on saatu, ei kuitenkaan pidä avata enää ainoaakaan uutta turvekenttää.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.