Varavoimaa saatava tukiasemille

Kun sähköt ovat poikki neljä tuntia, matkapuhelinverkko lopettaa toimintansa. Sonera kippuroi vielä muutaman tunnin. Sen jälkeen sekin pimenee. Sitten on hiljaista. Ei tule tekstiviestiä eikä sähköpostia. Ei voi soittaa eikä vastaanottaa puheluita kännykällä. Hätäkeskukseen ei voi soittaa.

Tällainen tilanne on kolmatta päivää Lahdenperällä. Siellä ilmeisesti tukiasemakin on ukkosmyrskyn jäljiltä sökönä. Meillä jo puolentoista vuorokauden sähkökatko koetteli hermoja.

Sähkökatkon jälkeen tankissa olevaa maitoa ei voi laittaa meijeriin. Sitä ei voi oikein laittaa viemäriinkään, joten olisi mukava soittaa muutamia puheluita, että nyt saa satoja litroja maitoa leipojille tai vasikan juottajille.

Lehmiä ei saa lypsettyä ja karjarakennukset muuttuvat sademetsäksi. Onneksi lehmät saa laittaa kesäaikana pihalle.

Tilallamme on aggregaatti, joten meillä sähkökatkon alkuosa meni onnellisesti. Olin perjantaina Kivijärven Kukkomarkkinoilla ja isännän oli tarkoitus hakea minut tapahtuman loputtua. Minua kuitenkin poltteli päästä kotiin, sillä lehmille ei tullut vettä. Kunnan vesilaitoksella ei ole varavoimaa.

Pääsinkin Kaakkolammen lohiauton kyydissä kotiin. Isäntäkin tuli jo etuajassa vastaan, mutta ei huomannut meitä ja soittaakaan en voinut. Siellä hän etsiskeli emäntää keskustan puretun teltan pakeilta. Löysi minut sitten kotoa lypsämässä aggregaatin voimalla.

Lypsy meni hyvin, maito jäähtyi ja saimme antaa aggregaatin lainaan paikalliseen kauppaan, etteivät elintarvikkeet pilaantuisi. Murphyn lain mukaisesti laakeri hajosi reissussa. Tämä oli ikävää myös lainaajalle.

Niinpä olimme jatkossa ilman sähköä. Perjantai-ilta meni siinä, että nostimme polttomoottoripumpulla vettä eläimille.

Tätä kirjoittaessani meillä istuu nuori-isäntä, jolta jäi kolme lypsyä väliin. Hän totesi, että Vattenfall ei ole tehnyt minkäänlaista priorisointia, mitä linjoja raivattiin: "Mökkiläisten linjat olivat auki, ennen kuin sairaalaan tai maatiloille tuli sähköt." Kuitenkin vahingot voivat olla tuhansien, jopa kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Aggregaatin hankinta puoltaa paikkaansa.

Myrskytuhoille emme voi mitään. Yhteisöllisyys on voimissaan, kun koetamme täällä periferiassa auttaa toinen toisiamme. Ilman naapuriapua ei täällä korvessa pysyisi hengissä. Pakasteet liikkuivat, samoin vesivaunut ja aggregaatit. Puita sahattiin teiltä ja katoilta yhteispelissä.

Kunpa vain saisi soitettua apua. Vapaaehtoiset tekivät raivaustöitä ilman lupaakin, sillä verkkoyhtiöt eivät paljon nöyrry apua pyytelemään. Apuna oltaisiin mielellään. Linjoille kaatuneiden puiden vaarallisuus ymmärretään.

Tieto katkenneista puista olisi tullut monesti nopeammin, kun puhelimet olisivat toimineet. Tällainen johtamistapa risoo. Yhtiöt ovat irtisanoneet raivausporukan minimiin, vaikka verkkomaksut kasvavat. Kiitos niille, jotka voimiaan säästämättä raivaustöissä kulkivat.

Vähintä suuryhtiöiden toiminnassa olisi se, että teleyhtiöt hommaavat varavoimaa vaikka sopimuksin tukiasemien akkuihin. Enemmän kuin kustannus, tämä on tahtokysymys. Hädän aikana täytyy olla mahdollisuus edes soittaa apua. Piste.

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.