Varhaiskasvatuksen hukattu tehtävä

Kansakunnan arvokkain tehtävä on pitää hyvää huolta lapsistamme. Sen seuraukset näkyvät heti ja tulevaisuudessa.

Hyvinvointi, niin yksilötasolla kuin kansakunnan tasolla lisääntyy ja se on myös parasta terveydenhoitoa ja parisuhdehoitoa. Se vaikuttaa aikanaan tapaamme hoivata omia lapsiamme.

Geenit, vanhempamme, isovanhempamme, sukumme, ystävämme, päivähoidon varhaiskasvattajat, opettajat, ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat yhdessä meihin ja muovaavat minuuttamme läpi koko elämämme. Jokainen meistä kasvaa lapsesta aikuiseksi kuin puu siemenestään, olosuhteilla on merkittävä osuus kasvuprosessissa.

Sellainen yhteiskunta on kaukaa viisas, joka satsaa voimavarat ennaltaehkäisevästi herkimpään lapsuusaikaan, jolloin luodaan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ja oppimisen perustaa. Tietoa tästä kaikesta kyllä on, mutta miksei se ei muutu eläväksi elämäksi arjen tasolla?

Varhaiskasvatuksesta puhutaan paljon ja sen kovinta ydintä on rakastaa ja tulla rakastetuksi muun hyvän toiminnan ohella. Miten tämä voi toteutua päiväkodeissa, joissa kovin ydin on tehokkuus käyttöprosenteissa?

Tehokkuus pitäisi mitata siinä, miten hyvin päivähoidon varhaiskasvatus toteutuu lapsen kehitysprosessien tukemisessa. Voiko lapsi hyvin ruuhkaisessa päiväkodissa, jossa on kova meteli ja hoitajat vaihtuvat?

Päiväkotien pihojen trendi muutettiin muutamia vuosia sitten siten, että ne täytettiin laidasta laitaan EU-hiekalla. Mikä vaikutus sillä on lasten luontosuhteeseen?

Voisiko päivähoidon varhaiskasvatuksen tilasta järjestää kaikille avoin keskustelutilaisuus, missä palvelujohtajat Päivi Koivisto, Tarja Ahlqvist ja Hannamaija Väkiparta olisivat mukana.

Nykyään raha ohjaa palveluja, ei ymmärrys lapsuuden kehitysvaiheiden kauaskantoisesta vaikutuksesta. Kalliiksi tulee.

Hyvin hoidettu työ on parasta säästöä. Päiväkotien varhaiskasvatus on muutosten tilassa ja hyviäkin esimerkkejä löytyy.

Irina Noramies

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.