Varhaiskasvatuksen rajaaminen vastuutonta

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti maanantaina rajata lasten subjektiivista oikeutta päivähoitoon ja kasvattaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. Äänet jakautuivat 34–33. Se tekee tappiosta vieläkin karvaamman. Jos yhdelläkin valtuutetulla olisi ollut enemmän sydäntä lapsille, tämä asia olisi kunnossa.

Valtuustosalissa käytetyt argumentit olivat käsittämättömiä. Lapsensa päivähoitoon laittavia syytettiin muun muassa rakkaudettomuudesta ja huonosta vanhemmuudesta. Jos tämä pitäisikin paikkansa, eikö olisi rakkaudettomassa perheessä kasvavalle lapselle olisi edullista päästä kavereiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten seuraan? Muutenkin on todettu, että osallistuminen tavoitteellisen ja sisällöllisesti mielekkääseen varhaiskasvatukseen on paras keino tasata lasten sosiaalisen taustan eroja ja vahvistaa lasten oppimisvalmiuksia.

Jyväskylässä on paljon työttömiä ja pienipalkkaisia vanhempia, joilla ei ole varaa rahoittaa lapsilleen kallista harrastus- ja kerhotoimintaa. Kaupungin tulevaisuuden menestyksen kannalta hyvinvoivat lapset ja perheet ovat kohtalonkysymys. Varhaiskasvatukseen panostaminen on pieni investointi. Pelkästä ”päivähoidosta” puhuminen on väheksyvää, kun verrataan suomalaista, pedagogisesti kunnianhimoista varhaiskasvatusta ja korkeakoulutettuja lastentarhanopettajia kansainvälisiin verrokkeihin.

Tästä huonosta päätöksestä saadaan ensimmäiset seuraamukset jo ensi vuonna. Toivottavasti ne herättävät valtuuston aidalla istujat mahdollisimman pian korjaamaan tekemäänsä virhettä.

Eetu Kinnunen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.