Vasarat ja naulat hukassa

Miljoonia palaa hyödyttömään hanketyöhön työllistämisen työkalujen puuttuessa.

”Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli toukokuun lopussa 124 800 henkilöä, mikä on 2 300 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu”.

Kun vanhat palkkatukipäätökset ja oppisopimukset loppuvat tämän vuoden aikana, luku romahtaa. Miksi? Suomessahan toimii satoja työttömiä aktivoimaan pyrkiviä hankkeita.

Hanketyötekijöiden silmin katsottuna elämme hullussa maailmassa – ja vielä hullummassa Suomessa. Meillä on kohta käsissämme yhteiskuntavastainen pitkäaikaistyöttömien massa, joka ei luota mihinkään.

Tämä on jo näkyvissä hanketyössä. Työllistämistoiminnan kiristykset nopeuttavat yhteiskunnasta irtautumista. Lisäksi yhdistysten toiminnan halveksuminen vaikuttaa hyvinvointiimme monilla tavoilla.

Vanhusten palvelujen heikennyksistä on jo uutisoitu. Toinen erittäin merkittävä alue työllistämisessä on kierrätystoiminta – jos yhdistysten työllistäminen loppuu, Suomi hukkuu vanhoihin tietokoneisiin ja muuhun roskaan! Sitäkö me oikeasti tavoittelemme?

Virallinen totuus on, että työttömät eivät ole motivoituneita eivätkä halua töihin. Ihanko totta? Vuosia työllistämishankkeissa työskennelleet tietävät, että pitkäaikaistyötön haluaa töihin mutta ei uskalla tarttua tarjottuihin tilaisuuksiin, koska pelkää niiden valuvan taas hukkaan.

Alle 25-vuotiaan työttömän toteamus kielteisen palkkatukipäätöksen saavuttua on kuvaava: ”No, en minä kyllä uskonutkaan, että se voisi toteutua”. Kaikkien tämän piirileikin osapuolten luottamus poliittiseen päätöksentekoon ja hallintoon horjuu – ja osalta se on jo kadonnut kokonaan.

Työllisyyspalveluista annettu uusi lainsäädäntö ja palkkatuen myöntämisessä tapahtuneet muutokset linjauksineen ovat vieneet työllistämishankkeilta kaiken ennakoitavuuden ja työkalut. Vaikka tarjolla olisi työkokeilu- tai palkkatukipaikka, siihen pääsemisestä on tullut arpapeliä jopa avoimilla työmarkkinoilla.

Onko työkokeilun aloittaminen mahdollista työllistymissuunnitelman puitteissa? Onko hakijan osaamisvaje riittävän mittava palkkatuen myöntämiseen? Minkä suuruisena palkkatuki myönnetään?

Päätös on te-toimiston käsissä. Näin työllistämisestä ja siihen liittyvästä hanketoiminnasta on tullut arvaamatonta arpapeliä, jossa voitot ovat olemattomia. Välillä tuntuu, ettei järjestötyöllistäminen kuulu te-palveluiden kokonaisuuteen eikä siellä noudatettuun tulospalkkausjärjestelmään.

Tässä pelissä kukaan ei voita. Te-toimisto kuormittuu. Hanketyöntekijät ja työnantajat tuskastuvat. Työnhakija passivoituu entisestään.

Kukaan ei voi luottaa kehenkään – ei itseensä eikä toisiinsa. Päätökset viipyvät. Kielteisten päätösten saajat valittavat. Hanketyöntekijät polttavat itsensä loppuun yrittäessään selvittää, mitä kautta omia asiakkaita voisi saada työllistymisen polulla autettua eteenpäin.

Ja Suomesta on rahat loppu – silti miljoonia poltetaan tähän hyödyttömään piirileikkiin!

Kyse ei ole pelkästään kannustinloukuista. Monen työttömän kohdalla loukku on muuttunut pohjattomaksi kuiluksi, josta ei ilman apua ole mahdollista löytää ulos.

Hanketyön avulla on mahdollista rakentaa polkua tai tikkaita, joiden avulla matka työttömyyden kuilusta työmarkkinoille mahdollistuisi. Nyt lainsäädännön ja hallinnollisten päätösten yhteisvaikutuksesta hanketyöstä on paitsi poistettu polut myös tikkaat. Samalla on hukattu naulat ja vasaratkin, joilla näitä polkuja ja tikkaista voitaisiin rakentaa.

Pelkästään Ray käyttää vuonna 2015 nuorten työllistämiseen ja hanketyöhän yli 7 miljoonaa euroa, Euroopan sosiaalirahasto, työllisyyspoliittiset hankkeet ely-keskuksissa monin verroin enemmän. Mihin tämä raha käytetään nyt, kun aktivointiväylät on tehokkaasti tukittu?

”Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli toukokuun lopussa yhteensä 329 600 työtöntä työnhakijaa. Se on 27 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 2 200 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa eli yhteensä 40 100. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 105 500, mikä on 18 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 123 600 eli 9 800 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin te-toimistoihin toukokuun aikana 39 400”.

Turha siis sanoa työnhakijalle: Mene töihin!

Suorat lainaukset ovat tem:n työllisyyskatsauksesta 24.6. (Tiedote 132/2015).

Susanna Uusitalo

projektipäällikkö, KYT ry

Eija Tuohimaa

hankevastaava, JST ry

Kansalaistoiminnankeskus Mataran työllistämishankkeiden työntekijät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.