Vasemmiston on Suomessa uudistuttava menestyäkseen

SKP:n varapuheenjohtaja Miguel López otti kantaa (KSML 30.5.) JTY:n puheenjohtajan Riitta Mäkisen analyysiin Jyväskylän kuntavaalituloksesta.

Pidän varsin liikuttavana sitä, että SDP:n vaikeudet herättävät huolta laajoissa kansalaispiireissä ja yli puoluerajojen. Moni viisas ja korkeaan asemaan päässyt ihminen on julkisen sanan kautta esittänyt meille neuvoja ja toiveita poliittisen linjan uudistamisesta. Demareiden linja kiinnostaa ja moni tuntuu pitävän puoluetta tärkeänä voimana suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sosialidemokraattisessa liikkeessä ovat tervetulleita vaikuttamaan kaikki, jotka haluavat rakentaa suomalaista yhteiskuntaa. Harva neuvoja kuitenkaan tuntuu tarttuvan työväentalon ovenkahvaan, sen enempää kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikaan.

SDP on kuitenkin jäsenistönsä näköinen, hyvässä ja pahassa. Puolueessa päätökset tekee jäsenistö, ei puolue-eliitti eivätkä aidan takaa huutelijat: jos on olemassa ”laiska ja egoistinen demarijohto”, se on olemassa vain niin kauan kuin puolueen jäsenet sen sallivat.

Pelkkä perinteisiin takertuminen ei kuitenkaan riitä. Vasemmiston on uudistettava työkalupakkinsa perusteellisesti.

Suomessa SDP on vain seuraamassa tiellä, joka on johtanut vasemmistoliiton 11 prosentin puolueesta seitsemän prosentin puolueeksi ja SKP:n jopa ulos Helsingin ja Jyväskylän kaupunginvaltuustoistakin. Aikanaan näiden vasemmistopuolueiden yhteinen edeltäjä kilvoitteli samanlaisista kannatuslukemista kuin kolme nykyistä suurinta puoluetta. Euroopan laajuisesti tilanne on samankaltainen: vasemmistopuolueet heikkenevät eivätkä valtaan päästyään kykene lunastamaan äänestäjien odotuksia.

Suomessa pitkäaikaissairaiden, työttömien ja eläkeläisten armeija on kasvanut niin, että kokonaisveroasteemme on jo 44,4% ja Sipilän oikeistohallituksen aikana vain noussut. Omasta vaatimattomasta palkastani maksan kuukausittain jo kolmanneksen veroja, eläkemaksuja ja työttömyysvakuutusta.

Suomalaisen hyvinvoinnin lisääminen oli mahdollista vahvan talouskasvun ansiosta. Talouskasvu on aina ollut köyhien paras ystävä. Vastaavaa nousua ei kuitenkaan ole näköpiirissä tällä veroasteella, eikä luontomme kestäisi sellaista vanhalla mallilla.

Vasemmiston suuri tehtävä on löytää uusi hyvinvoinnin kasvun ja reilun jakamisen malli, joka perustuu ihmisten omaan aktiivisuuteen ja aloitteellisuuteen.

Yhteiskunta, jossa pieni vähemmistö makailee osinkojen turvin suuren joukon jäädessä ulkopuolelle, muiden avun varaan ei ole kestävällä pohjalla. Yhteiskunta, jossa hupeneva työssäkäyvien joukko joutuu maksamaan koko ajan korkeampia veroja pitääkseen korttitalon kasassa, ei voi toimia.

Uudistustyö ei tule olemaan helppo. Siksi meidän tulee suoraan sanoa, ettei ylellisyyksiin ole varaa, eikä ilmaisia lounaita ole tarjolla. Tämän tiedostaa myös suurin osa suomalaisista.

Vasemmiston tehtävä on kuitenkin tarjota uskottava ja saavutettavissa oleva näkymä yhteiskunnasta, joka on parempi kuin nykyinen. Meidän voimamme ei ole puolustamisessa, protesteissa tai populismissa, vaan ainoastaan muutoksessa.

Eetu Kinnunen

poliittinen sihteeri

Jyväskylän työväenyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.