Vastaamattomia kysymyksiä

Kulkevatko hyvinvointi ja sivistys käsi kädessä elämän loppuun asti? Näin ehkä ajatellaan, mutta mitä on sivistys?

Sivistys on ”tarpeettomien välttämättömyystarvikkeiden rajatonta lisääntymistä” sanoi Mark Twain jo yli 100 vuotta sitten. Olemmeko tästä edenneet mihinkään?

”Civis” lat. = kansalainen, mukaan luettuna yhteiskunta ja ympäristö kulttuureineen. Onko hyvinvointi sittenkin etupäässä vain kulutusta, jota luomme jopa velkarahalla? Lisäkulutusta puolustetaan tietenkin hallitusten toimesta luomaan kansakunnalle ja sosiaaliselle elämälle tärkeätä työtä hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Onko sivistynyt tulevaisuutemme istumista tietokoneiden ääressä kuulokkeet korvilla, pelaamista ja robottien tekemän työn seuraamista käsin koskematta?

Katoavatko esimerkiksi vanhuksilta usein ainoat, päivän sosiaaliset yhteydet rahojen myötä verkkokaupojen, pankkien ja muiden palveluiden kassoihin? Ruuhkaista puhelinyhteyttä odotellessasi kuuluu: ”Voit hoitaa tämän asian myös internetin kautta.” Nykypäivää ja lisähaaste ikäihmisille.

Hoituvatko myös yhteydet omaisiin vain erilaisina älypuhelinpalveluina? Seurantaako terveyttämme myös etäseurannan ja etälääkityksen kautta nimettömiltä, ulkolaisilta laskutuskanavilta? Saammeko lukea terveydentilamme ja ennusteemme uhkat geenikartoista tietokoneen ruudusta kaupallisten seurantarobottien ja mikrosirujen lukemana.

Joudummeko yhä enemmän erotetuksi vanhanaikaisesta luonnosta mikrobien ja homeiden pelossa? Välttelemmekö fyysistä ja henkistä kosketusta toisiin ihmisiin antiseptisten suojanaamarein ja ilmasuodattimin varustettuina omissa tiiviissä asuintiloissamme? Silti taidamme lopulta jäädä kilpailussa luonnon kanssa.

Terveysliikunta ohjataan maksullisissa laitoksissa, ehkä automatkan päässä. Jättääkö terveysteollisuus meille aikaa edes keskusteluun naapureiden, omaistemme ja hoitajiemme kanssa?

Kaikki tuo koskettaa erityisesti ikääntyvää väestöä, vaikka nuoria tähän noidankehään yhä enemmän ohjataan. Missä ovat järkevät ja reaaliset ihmiskunnan tulevaisuuden suunnitelmat?

”Ei valoa ilman pimeyttä”, eikä hyvinvointia ilman pahoinvointia, jota lisääntyvästi ilmenee sivistysvaltioissakin.

Onko vanhustemme hoito sivistysvaltion tasolla? Pyrimmekö sulkemaan heidät toimettomiksi ”valottomien” laitosten sänkyihin pois silmistä ja vastuusta? Tässä asiassa monet kehitysmaatkin ovat meitä edellä.

Kuinka paljon voisimmekaan hyödyntää vanhuksiemme kokemusta kasvatuksen ja lastenhoidon apuna ja perinteiden vaalijana? Miksi nykyhyvinvoinnin tuotteena lastemme määrä on vähentynyt kolmanneksella Suomessa 50 vuodessa, siksikö tarvitsemme lainaksi työvoimaa ja lapsia kehitysmaista vanhushoitomme turvaamiseksi?

Mikä lienee elämän perimmäinen tarkoitus? Syökö tietomaailma maata ryöstettyjen perustustemme alta ja onko meillä tulevaisuutta, jos irrottaudumme liian kauas muusta luonnosta?

Tärkeintä vanhukselle on tuntea itsensä tarpeelliseksi ja sosiaaliseksi kansalaiseksi eikä vain ongelmajätteeksi. Aktiviteetti ja liikunta lisää vanhusten kuten nuortenkin hermoverkkojen kehitystä, sillä aivot eivät ole samat edes kahta päivää.

Olisikohan kansakunnan elämän turvaamiseksi syytä siirtää vanhushoito ja muukin vastuu enemmän omille jälkipolvillemme jopa ”kulutushyvinvoinnin” kustannuksellakin? Voisiko ehkä valtio osallistua tukemaan ”mummonmökin ” hankkimista vanhukselle myös kaupunkialueella lähelle vastuullista omaista?

Vanhimmalla lapsella oli ennen vastuu perheen vanhuksista ja tämä otettiin huomioon myös perinnön jaossa. Näin lienee lienee asia edelleen monissa ”sivistymättömissä kehitysmaissa”.

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.