Vastuullinen ase- harrastus ei ole turvallisuusriski

Pariisin terroriteot ovat jälleen osoittaneet aukkoja eurooppalaisessa aseturvallisuudessa – ilmeisiä puutteita on esimerkiksi viranomaisten tietojen vaihdossa ja aseiden merkintöjen yhtenäistämisessä. Sen sijaan komission nopeutetussa tahdissa esittämiä kiristyksiä kieltää kertatulta ampuvat puoliautomaattiaseet muilta kuin viranomaisilta on vaikea ymmärtää.

Kiristykset eivät vaikuttaisi terroristien tai rikollisten toimintaan, mutta niistä olisi kohtuutonta haittaa reserviläisille, ammuntaurheilijoille sekä asekeräilijöille. Aseesta riippuen kiristykset koskisivat myös metsästäjiä, mikäli ase luokitellaan sotilaskäytössä olevaa sarjatuliasetta muistuttavaksi.

Suomessa kiristysten piiriin kuuluisivat siis yleisesti reserviläisammunnoissa käytettävät aseet. Reserviläistoiminta muodostaa laajaan reserviin perustuvan puolustuskyvyn perustan ja on tärkeä osa maanpuolustuskyvyn ja -tahdon ylläpitämisessä. Esimerkiksi kalliiden kertausharjoitusten avulla reserviläisten ampumataidon ylläpitoa ei voida järjestää nykyisessä mittakaavassa.

Yleiseen asevelvollisuuteen perustuva puolustuksemme on erikoisuus Euroopassa. Sotilasliitto Natoon pääosin kuuluvat EU-maat ovat yleisesti siirtyneet palkka-armeijoihin. Tarvetta suomalaisen kaltaiselle reserviläistoiminnalle ei muualla samalla tavalla ole.

Siksi on erittäin tärkeää, että me suomalaiset päätöksenteon kaikilla tasoilla muistutamme, ettei kyseessä todellakaan ole Suomen kannalta vähäpätöinen asia.

Sodan ajan joukkojemme vahvuudesta yli 95 prosenttia koostuu reserviläisistä ja heidän ampumataitojensa ylläpito vaikuttaa suoraan Suomen puolustuskykyyn.

Olen itse laatinut asiasta kirjallisen kysymyksen komissiolle. Suomen sisäministeriö ja puolustusministeriö ovat olleet aktiivisesti vaikuttamassa komissioon.

Myös eduskunta on keskustellut asiasta ja viesti on selvä: suomalaiset haluavat turvata vastuullisen harrastustoiminnan tulevaisuuden myös vuoden 2016 jälkeen.

Henna Virkkunen

europarlamentaarikko (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.