Vastuullisesta ja hyvästä työstä maksan ilomielin

Maaseudulla kuten koko muussakin yhteiskunnassa kehitys käy tuotteiden ja tavaroiden tuottamisesta yhä enemmän palvelujen tuottamiseen. Väestön ikääntyminen pakottaa meidät varsinkin maaseudulla tuottamaan palveluja toisillemme.

Yksi osaa yhtä, toinen toista ja yhdessä me pärjäämme. Sitäkin suuremmalla syyllä, kun kunnilla eivät rahkeet kaikkeen riitä.

Ikävä asia on, että monia vanhuksia näissä palvelujen tuottamisessa voidaan höynäyttää niin töiden ala-arvoisessa laadussa kuin ylihinnoitetussa, hutiloidussa työssä. Ja yhä harvemmilla näistä vanhuksista on enää ketään joka puolustaisi heitä, jos työ on tehty huonosti. On vain hyväksyttävä mukisematta karkeammatkin hutit tilatuissa töissä ja palveluissa.

Hyvän työn merkitys on nostettava kunniaan. Hyvä työ puhuu aina puolestaan. Hyvä työ on parasta mainosta yrittäjälle, joka tarjoaa palveluja ja haluaa laajentaa asiakaspiiriä.

Vanhukset voivat tarjota keski-ikäisille ja nuorille työhön kykeneville tuntitöinä niitä töitä, joihin he eivät itse kykene.

Minulla oli ilo saada muutamiksi tunneiksi kohtuullista korvausta vastaan mies, joka ei puhunut kännykkään tai joutilaana poltellut sätkää tuntiveloituksella vaan teki rivakasti tuntiin useatkin työt jättämättä sotkuja – ja ennen kaikkea iloisesti ja työn laadusta täyden vastuun ottaen.

Monet vanhukset ovat saaneet tarpeekseen ala-arvoisista suoritteista ja kokeneet tulleensa huijatuiksi. Ja sen jälkeen he kieltäytyvät hakemasta apua hommiin ja surevat, kun eivät enää kuntonsa puolesta jaksa.

Rohkaisen heitä käyttämään palveluja. Rahan pitää kieriä – siksi se on pyöreä. Mitään me emme täältä mukaan saa. Mutta me voimme työllistää muita.

On ilahduttavaa, että saamme kentälle monipuolisia toimijoita, sellaisia ”yleismies-Jantusia”, joilla hanskassa pysyvät niin kirves- ruuvimeisseli-, pokasaha-, betonivalu-, aitan kengitys-, koiraportin asennus- kuin pihan hoitotyötkin. Sellaisia kuin Pitkäjoentien sinisessä talossa asuva Tomi Pirkkanen. Kiitokset hänelle laadukkaasta työstä.

Kaarina Valoaalto

Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.