Vastuuta maaseudusta ja ihmisistä

Mauri Pekkarinen oli huolissaan ilmastosta ja kommentoi Energiateollisuus ry:n tukevan tuulivoiman lisärakentamista, koska metsävarojen riittävyys on rajallista (Ksml 28.6.). Tavoite olisi saada tuotanto 9 TWh/vuodessa vuoteen 2025 mennessä. Pekkarinen myös totesi tuulivoiman olevan mielipidekyselyjen mukaan suosituin energianmuoto.

Kysymys kuuluu, eikö tuulivoiman rakentamismahdollisuudet ole Energiateollisuus ry:n mielestä ole rajalliset? Sosiaali- ja terveysministeriön asettamia kahden kilomertin suositusrajoja lähimpään asutukseen rikotaan lähes jokaisella sisämaahan suunnitteilla olevalla tuulivoima-alueella. Tämä kilometriraja ei aina ole edes riittävä. Lähes kaikki tuulivoima-alueen lähistöllä asuvat ja aiemmin tuulivoimaa kannattaneet henkilöt vastustavat lisävoimaloiden rakentamista, vaikka asuvat useiden kilometrien päässä pystytetyistä voimaloista.

Ilmiselvää on, että kun mielipidekyselyjä tehdään, on niiden tekotavalla huomattava vaikutus kyselyn lopputulokseen. Jos kysely tehdään henkilöiltä, jotka perustavat vastauksen mielikuvaan ilman käytännön tietoa tai kokemusta voimaloiden koosta, äänestä ja vaikutuksesta lähiympäristöön on vastaus varmasti myönteinen. Tuo kyselytutkimus on tehty aikana, jolloin voimaloita on ollut marginaalinen osa siitä mitä niitä nyt on suunnitteilla. On selvää, että suurin kannatus tuulivoimalla on niiden keskuudessa joilla siihen on jonkinlainen kytkös, eli voimalayhtiöiden osakkailla ja heidän lähisukulaisilla sekä maanvuokraajilla.

Nämä tahot hyötyvät syöttötariffeina voimalayhtiöille maksettavista, veroina kerättävistä maksuista. Mikäli esitetyn mukaiset vielä suunnitteilla olevat 9 TWh/vuosituotanto vuoteen 2025 mennessä tuulivoimasta rakennetaan, tulee tuulivoimasta vihatuin energiamuoto Suomessa. Vasta julki tulleessa tiedotteessa tuulivoiman saamien tukien määrän kerrottiin kasvaneen tammi-maaliskuun aikana yli 7,9 milj. eurolla verrattuna vuotta aiempaan ajanjaksoon. Samaan aikaan nuorten metsien kunnostuksen ja energiapuun korjuun tukemiseksi luotuja tukijärjestelmiä ollaan poistamassa. Mihin nämä rahat menevät?

Tuulivoiman tuotannosta eniten kärsivät voimakaava-alueiden läheisyydessä asuvat tai lomakiinteistön omistavat henkilöt, jäävät täysin vaille minkäänlaisia korvauksia vaikka heidän terveytensä vaarannetaan ja kiinteistöjen arvo romahtaa.

Voimalayhtiöiden johtajilta kysyttäessä sosiaali- ja terveysministeriön kahden kilometrin suositusrajoista vastaus on, ettei niillä ole merkitystä, koska ympäristöministeriö on asiassa eri kannalla. Ympäristöministeriö tietenkin turvaa kannallaan näitä tekovihreitä ajatuksiaan. Arviointivirheitä ja sitä että Suomen kaltaisessa maassa tuulivoiman rakentaminen ei ole ympäristösyistä järkevää ei haluta myöntää. Kenen luvalla oikeusvaltiossa on mahdollista tehdä maaseutua asumiskelvottomaksi?

Olen Maurin kanssa samaa mieltä, että puupohjaisessa bioenergiassa on suuret käyttämättömät mahdollisuudet. Ehkä metsävaramme ovat myös jossakin mittakaavassa rajalliset, mutta ei niitä tule ainakaan tuulivoiman rakentamisen kustannuksella pienentää.

Jos puunkäyttömme rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan niin vielä nopeammin ne rajat tulevat vastaan tuulipuistoalueiden kaavoittamissa. Halutaanko maalaismaisemiimme meluavien yli 200 metristen tornien lisäksi valtavia, useita kymmeniä metrejä leveitä voimalinjaverkkoja veronmaksajien tuella rakennettavaksi? Nekin alueet ovat silloin pois metsätalouden ja puupohjaisen bioenergian tuotannosta. Nämä asiat tulisi muistaa niiden kuntien luottamushenkilöiden, jotka kuntansa tuulivoimarakentamisessa loppupelissä päättävät.

Meillä on vastuu ilmaston ja puhtaan energian lisäksi myös voimala-alueiden ympäristössä asuvien ihmisten terveydestä, työstä ja hyvinvoinnista sekä luonnosta. Se ei ainakaan tuulivoiman lisärakentamisella parane.

Antti Paananen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.