Vastuutonta talouspolitiikkaa pitääkin moittia

Kirjoitukseni (KSML 23.9.) Rinteen hallituksen ensimmäisestä talousarviosta herätti keskustelua (KSML 30.9.) ja hyvä niin.

Hallitusta ruotinutta tekstiäni tai sen faktoja ei ole kukaan hallituspuolueiden kansanedustaja kiistänyt ja se oli myös linjassa oppositiossa olevan pitkän linjan kollega Toimi Kankaanniemen kirjoituksen (KSML 20.9.) kanssa. Laajemman arvion palautteen rakentavuudesta jätän jokaisen lukijan arvioitavaksi.

 

Seison kirjoitukseni takana. Tulevien sukupolvien näkökulmasta hallitus harjoittaa vastuutonta talouspolitiikkaa. Siinä menoja lisätään miljardiluokassa samalla kun keinot menolisäysten kattamiseksi uupuvat.

Kun muualla tehdään tarkoituksella ylijäämäisiä budjetteja varautuen tulevaan globaaliin laskusuhdanteeseen, Suomessa tehdään alijäämäistä budjettia ilman puskureita talouden taantumiseen.Tästä Suomen demarit voisivat ottaa mallia Ruotsin vastuullisista demareista.

Hallituksen hulvatonta menoa yritetään rahoittaa verottamalla suomalaisia enemmän, myymällä yhteistä omaisuutta ja ottamalla lisää velkaa. Itse kutsuin tätä Rinteen porukkaa pikavippihallitukseksi, koska se kuvaa tätä valitettavaa toimintaa parhaiten. Ei vastuullinen hallitus jättäisi suhdannehuipun taitteessa seuraavalle hallitukselle 10 miljardin sopeuttamistarvetta. Ei koskaan.

Vastuullisempikin linja hallitukselle olisi ollut tarjolla ja se on itse asiassa kirjattu hallituksen omaan ohjelmaan lupaukseksi sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Hallitus ilmoittaa, että se ei halua elää tulevien sukupolvien piikkiin ja sen vuoksi sitoutuu 75 prosentin työllisyysasteeseen ja julkisen talouden tasapainoon vuonna 2023.

 

Nyt jo hallituskauden alkukuukausina pettymys on suurta, kun vaikutusarvioituja työllisyyskeinoja ei hallitukselta kuulu. Tilaus työllisyyttä parantaville toimille kasvaa kuitenkin viikko viikolta. Työllisyystilastot kertovat, että suotuisa työllisyyskehitys on Suomessa päättynyt. Olisikin siis toivottavaa, että hallitus noudattaisi omaa ohjelmaansa.

Jos työllisyysaste ei korjaannu itsestään hallituksen kaavailemalle 75 prosentin tasolle, Rinteen pikavippihallituksen vastuuttoman politiikan maksumieheksi joutuvat tulevat sukupolvet. Yhä pienemmille ikäluokille kasaantuva velkavuori ei voi olla se tulevaisuuden arvovalinta, jota jutun allekirjoittajakin kirjoituksessa mainostaa.

 

Rahaa voi myös aina käyttää järkevämmin. Veroja ei olisi tarvinnut korottaa. Varsinkaan työn verotusta. Kyllä kevyempikin verotus voi toimia, kuten yhteisöveron lasku muutama vuosi sitten osoitti. Veroja laskettiin ja tulot nousivat.

Toki verojen alennus on aina demareille myrkkyä, vaikka valtion tulot nousisivatkin. Tämän sai kokea esimerkiksi entinen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Ja mitä jutun allekirjoittaja sanoi kokoomuksen kaavailluista polttoainekorotuksista on yksiselitteisesti valhetta. Näin ei ole lukenut vaaliohjelmassamme.

Ja mitä tulee itse veronkorotukseen, niin jos seitsemän sentin korotus yhden yön aikana on demareille pieni korotus, autoilijoille ja kuljetusalan yrittäjille se on kuitenkin iso korotus.

Myös sanan ”ahkera” käyttö on nyt myös kirjoittajan mukaan väärin. Kirjoittajalle tiedoksi: kaikki ahkerat työtätekevät ihmiset, kuten muutkin ihmiset, ovat kokoomukselle tärkeitä. Emme vain pidä millään lailla kannatettavana, että jo 2 300 euroa kuussa tienaava, ahkera työssäkäyvä, maksaa ensi vuonna enemmän ansiotuloveroja. Faktat tähän löytyvät Veronmaksajien keskusliiton laskelmista.

Jos näiden sairaanhoitajien, poliisien ja varastotyöntekijöiden verotuksen koventaminen on demareiden ja hallituksen valinta, muistutan, että sekin on arvovalinta. Ei tosin työntekemisen lisäämiseen tähtäävä arvovalinta.

Sinuhe Wallinheimo
kansanedustaja (kok.)
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Lyhyet: Jeesuksestakin on tehty suvakki, vaikka oli kova tuomitsemaan ja syyllistämään.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.