Vauva joulukalenterin luukussa

Totuudenjanoista ja ailahtelevaa esimurrosikää lähestyvä 9-vuotias poikamme huomautti tällä viikolla, että sukupuolineutraalista avioliitosta keskustelu on kuin joulukalenteri, jonka jokaisesta uudesta luukusta avautuu jokin jännittävä maku, muoto, sensaatio tai jännite.

Jos häntä itseltään olisi kysytty, millaiset vanhemmat hän itse olisi katsonut ihanteellisimmiksi, tuskin hän juuri meitä olisi valinnut, mutta isän ja äidin kuitenkin. Kaikella kunnioituksella.

Poikamme ajattelun lähtökohtana oli kuitenkin luonnollisen järjen origo, vaikkei hän sitä matemaattisena käsitteenä vielä tunnekaan. Siis mikä? Alkuperä ja ihanne samassa paketissa.

Tästä on kysymys, kun käydään keskustelua perinteisen avioliittokäsityksen ehdottomista hyödyistä. Se turvaa vanhemmat ihmispersoonan ytimelle, ihmislajin lähtökohdalle ja jatkuvuudelle. Juuri tähän tarvitaan joulukalenteria ja adoptiokorttia, jotta sen merkitys kävisi ilmeiseksi.

Vuonna 2012 Suomen adoptiolakiin säädettiin lisäys, jonka mukaan adoptio lähtee aina lapsen tarpeesta saada vanhemmat eikä vanhempien subjektiivisesta tarpeesta saada lapsi. Adoptiolaissa Suomi on sitoutunut noudattamaan Haagin lastensuojelusopimusta, jonka mukaan adoptio on aina lastensuojelullinen toimenpide.

Adoptiota ei toteuteta, jos lapsella on biologiset vanhemmat ja lapsi voi kasvaa heidän hoivassaan niin, että vanhemmat kykenevät ja haluavat huolehtia hänestä. Toki vanhemmat voivat esimerkiksi kuolla milloin tahansa, mutta ei avioliittolainsäädäntö vanhempien epäonnistumiseen tai heidän kuolemaansa perustukaan.

Adoptio ei ole siis subjektiivinen oikeus, vaan toive, jonka arvioinnin lähtökohtana on lapsen kasvuolosuhteita seuraavat viranomaiset. Heidän työnsä on alkanut jo ehkä vuosia aikaisemmin, kun he ovat arvioineet lapsen biologisten vanhempien soveltuvuutta luonnolliseen tehtäväänsä.

Tämän prosessin alussa olivat siis biologiset vanhemmat, vaikka he eivät ehkä olleetkaan kasvatusvastuuseen psyykkisesti soveltuvia – mutta eivät sitä koskaan lähtökohtaisesti. Silti moni tuntee esimerkiksi huumeäitejä, jotka ovat irtautuneet riippuvuudestaan pysyvästi, kun ovat voineet vastata vastasyntyneen lapsensa rakkaudennälkään. Vastuuseen herännyt äiti on voinut kohdata rakkauden edessä syvimmän tarpeensa ja ongelmansa.

Suomen laki ei tee eroa adoptoineiden tai biologisten vanhempien välille. Siksi toiset käyttävät sitä jopa ensisijaisena lastenhankintakeinona.

Tämä ei muuta tosiasiaa, että tällöinkään lasta ei ole luovutettu adoptiota hakevalle aikuiselle automaattisesti vaan mahdollisesti pitkän adoptioprosessin tuloksena. Lapsen ensisijaiset vanhemmat ovat olleet biologiset vanhemmat, jotka eivät ole kyenneet huolehtimaan lapsesta.

Koska biologiset vanhemmat ovat lapsen lähtökohta, alkuperä ja origo, voimme jo arvata, mitä joulukalenterin 24:stä luukusta ilmestyy. Nykyaikaan muunneltuna tuo näkymä on yllättävän ajankohtainen vallitsevaan suomalaiseen lainsäädäntöön nähden.

Sen mukaan vuonna 2012 adoptiolakiuudistuksen myötä mahdolliseksi tuli avoin adoptio, jonka mukaan lapsella tulee säilyä mahdollisuus tuntea biologiset vanhempansa ja pitää heihin yhteyttä siitä huolimatta, että juridinen vanhemmuus heidän väliltään olisi katkennut.

Entä se joulukalenterin 24. luukku? Seimessä makaa Jeesus-vauva, vierellään äiti ja isä, joista toinen ei ole hänen biologinen vanhempansa. Mutta Jeesuksen nimi oli Immanuel, Jumala teidän kanssanne. Jumala syntyi ihmiseksi, jotta ihmiset tulisivat tuntemaan Isänsä ja alkuperänsä. Tällä Jumalalla oli äiti ja isä.

Mia Puolimatka

kirkkovaltuutettu 2015–2018

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.