Vauvauinti ja AaltoAlvarin remontti

Paikallismedioissa on keskusteltu vauvauinnin järjestämisestä Jyväskylässä, koska AaltoAlvarin parin viikon kuluttua käynnistyvä remontti vaikuttaa palvelun tarjontaan.

Vauvauintia on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 alkaen, aluksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) läänintoimikunnan toimesta. Vuonna 1985 toiminta siirtyi kaupungin liikuntapalvelujen järjestettäväksi suuren suosion vuoksi. Vauvauintia on järjestetty kuluvalla kaudella lauantaiaamuisin AaltoAlvarin lisäksi Vaajakosken Wellamon uimahallissa. Liikuntapalveluiden lisäksi vauvauintia on järjestänyt yksityinen palveluntuottaja Laajavuoren kylpylässä.

AaltoAlvarissa alkavan peruskorjauksen vuoksi on jouduttu arvioimaan, mitä palveluja voidaan syyskaudella järjestää ja mitkä palvelut joudutaan "jäädyttämään" remontin ajaksi.

Järjestettäessä palveluja liikuntapalvelut arvioi ketkä niistä hyötyvät eniten ja keille niitä tulee ensisijassa järjestää. Samalla huomioidaan ne käyttäjäryhmät, joille ei kaupungista löydy muita vastaavia palveluja. Etusijalla ovat terveys- ja erityisliikunnan ryhmät. Pyrkimyksenä on saada ainakin osa erityisryhmien vesiliikunnasta järjestettyä mm. yhdistelemällä erilaisia ryhmiä Wellamossa. Muussa tapauksessa noin 70 ryhmää ja lähes 3 000 asiakasta jäisi vuodeksi ilman ohjattua vesiliikuntaa. Lisäksi erilaiset matalan kynnyksen ryhmät, kuten esimerkiksi ylipainoisten ja työttömien ryhmät, pyritään turvaamaan erityisjärjestelyin.

Wellamossa allastilat ovat huomattavasti rajallisemmat kuin AaltoAlvarissa, joten palveluja joudutaan karsimaan. Samoja allastiloja tarvitsevat liikuntapalvelujen ohjattujen ryhmien lisäksi myös koulujen uimaopetus, liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta opetuksessaan, muut maksavat asiakkaat sekä liikunta- ja urheiluseurat.

Yhtenä syynä vauvauinnin jättämisen vuoden tauolle on ohjaajatilanne. Jo vuosia Jyväskylässä on ollut työlästä löytää päteviä vauvauinnnin ohjaajia viikonloppuihin. Ohjaajaksi soveltuvalta vaaditaan mm. SUH:n uimaopettajan sekä vauva- ja perheuintiohjaajan koulutus. Tilanne on ollut usein se, että liikuntapalvelujen vakituiset liikunnanohjaajat ovat ohjanneet ryhmiä viikonloppuisin ylitöinään, koska riittävästi tuntiohjaajia ei ole ollut saatavilla. Vauvauinnin järjestäminen asettaa myös rajoituksia altaan käytölle sillä allas mm. joudutaan lämmittämään vauvauimareita varten.

Kyseessä on väliaikainen ratkaisu AaltoAlvarin remontin vuoksi. Vauvauintia voi harrastaa vauvauintia esimerkiksi Laajavuoren kylpylässä, sillä Aqua Plus -niminen yksityinen toimija tarjoaa vauvauintia Rantasipi Laajavuoressa syksyllä 2011 ja on pyynnöstämme neuvotellut kylpylästä lisää uintiaikoja, jotta AaltoAlvarin remontista aiheutuvaa ruuhkaa voitaisiin purkaa. Uintipaikkoja Laajavuoressa on tarjolla yhteensä noin 120 perheelle alkeis- ja jatkoryhmissä. Uinnit alkavat viikolla 33 ja ilmoittautuminen ryhmiin tapahtuu 31.5.-1.7.2011. Uintipaikat jaetaan arvonnassa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot ryhmistä www.aquaplus.fi.

PEKKA SIHVONEN liikuntajohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Punamullan jakopolitiikan paluu

Nopeuden palvonnassa unohtuu tavaraliikenteen hidastava vaikutus

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.