Veden hinta on hurja

Julkisuudessa on väännetty sähkön hinnasta, sen vaihtelusta ja siihen vaikuttavista syistä. Sähköä kannustetaan kilpailuttamaan, jotta kuluttaja saisi itselleen edullisimman hinnan.

Hämmästyin saatuamme veden tasauslaskun Jyväskylän Energialta. Se meinasi pysäyttää sydämen. Luin laskun läpi monta kertaa saadakseni siitä edes jonkunlaisen tolkun, vesilaskumme oli kuusi kertaa tavallista suurempi. Kävi ilmi, että vuotuinen arvio meidän kulutuksestamme oli tehty talomme rakennusvaiheessa. Asiaan sen enempää perehtymättä maksoimme kulloinkin tulleen laskun.

Kun tiedustelin laskun oikeellisuutta, minulta kysyttiin, etteikö meitä ihmetyttänyt vesilaskujen pieni summa? Ei ollut ihmetyttänyt, ei sitten yhtään. Käytyäni vilkkaan keskustelun asiakaspalvelun ja Energian laskutuksen kanssa koko paletti alkoi saada uuden kuvan.

Ymmärsin että lasku oli oikein, mutta ihmettelin muun muassa sitä, miksei Energia selvittänyt asiakkaalta rakennusvaiheessa, koska tämä aikoo asua asunnossa vakituisesti. Ymmärsin myös kuinka paljon vettä todellisuudessa kuluu ja sen kuinka paljon se maksaa. Hämmästyin kun huomasin veden olevan selvästi kalliimpaa kuin sähkön siirto ja myynti yhteensä.

Sitten huomasin, ettei Jyväskylän Energialta ollut tullut minkäänlaista ohjeistusta veden määrän arviointiin, jotta alusta asti olisimme olleet maksuissa ajan tasalla. Sähköä valitessa eri ohjelmat ohjaavat kilpailuttamiseen ja oman kulutuksen arviointiin, mutta veden kohdalla niin ei ole.

Voisiko se johtua siitä, että veden suhteen ei ole kilpailua? On vain yksi toimija, joka toimittaa veden ja sillä siisti. Voisiko siitä johtua myös se, että oma kokemukseni mukaan Jyväskylän Energia toimii yrityslähtöisesti asiakaslähtöisyyden sijaan? Koska kilpailua ei ole, ei asiakkaisiin ilmeisesti tarvitse panostaa. Energialta todettiin, etteivät he voi olla yhteydessä kaikkiin 500000 asiakkaaseensa. Teleoperaattoreilta vastaava kuitenkin onnistuu.

Kun mieleni oli rauhoittunut, otin laskun uudelleen silmieni eteen. Siellä huomasin maksavani muun muassa sadevedestä. Että mitä? Se, että taivaalta sataa vettä, joka kulkeutuu sadevesijärjestelmään maksaa? Me maksamme siis myös kaupungin sadevesiverkoston käytöstä. Sitä se monipoliasema saa aikaiseksi!

Kun maailmalla on kokemuksia veden jakelun vapauttamisesta ja hintojen roimasta noususta, niin olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka korkeita hinnat ovat olleet? Meillä vettä on enemmän kuin monessa maassa yhteensä, mutta onko jossain vielä kalliimpaa veden käsittelyä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.