Veitsi ja puoli litraa silikonia

On taas se aika vuodesta, kun kymmenen Suomen kauneinta tyttöä astelee lavalle rivissä – kyse on nimittäin Miss Suomi -kilpailuista.

Televisioruudun äärellä istuu pieniä tyttöjä ja nuoria naisenalkuja, jotka omaksuvat jo pienestä pitäen laihuuden ja virheettömyyden ihanteet. Samaan aikaan iltapäivälehdet ovat täynnä reality-sarjojen naisia, joiden huulet ja rinnat on pumpattu täyteen botoxia ja silikonia.

Eikö teidän mielestänne ole huolestuttavaa, kun kymmenvuotiaat lapset ihannoivat mainoksissa esiintyviä öljyttyjä vartaloita ja tahtovat isona E-kupin rinnat?

Nyt jonkinlainen järki käteen, ihan jokainen! 2000-luvun kauneusihanteet ja kaupallisuuden luomat käsitykset ihannevartaloista ovat menneet liian pitkälle, kuten lukuisat tutkimukset osoittavat; harva pitää itseään kauniina, mutta samalla ulkonäkö on jopa terveyttä tärkeämpi.

Onko siis oikein, että pienet tytöt saavat jo lapsena täysin vääristyneen kuvan naiseudesta ja kauneudesta?

Mielestäni jo silloin on menty pahasti vikaan, kun vaatekaupat asettavat hyllyilleen koon 28 korkokengät tai alle kouluikäisille tarkoitetut, glitteriä pursuavat alusvaatteet. Tai silloin kun kauneuskirurgiaa harjoittavat yritykset julkaisivat ensimmäiset mainoksensa.

Jokainen määritelköön omanlaisensa kauneusihanteet, mutta mielestäni entisaikojen kuvat kurvikkaista naisista ovat ainakin nykyisenlaista riutunutta laihuutta ja loputtomia kauneusleikkauksia terveellisempi näky. Tuskin kukaan tahtoo oman lapsensa ihannoivan silikonirintoja tai lasten kauneuskilpailuja. En minä ainakaan haluaisi.

Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada elää lapsuus- ja nuoruusvuotensa rauhassa. Sosiaalinen media, mainonta ja kaupallisuus ovat jo liian pitkään puhutelleet lapsia ja nuoria.

Siksi vetoankin jokaiseen vanhempaan: puhukaa lapsillenne näistä asioista, ennen kuin kauneusteollisuus tekee sen puolestanne. Olen ollut itsekin ihan samanlainen alussa mainitsemani pikkutyttö television ääressä. Tosin minä olen säästynyt tältä kaikelta – kiitos vanhempieni.

Ella Puoliväli

lukion toisen vuosikurssin opiskelija

Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.