Velat maksuun

Taloudellinen tilanne maailmalla on hyvin epävakaa. Yhdysvaltain pankkikriisin vaikutukset ulottuvat laajalle ja se vaikuttaa väistämättä myös Suomeen ja Jyväskylään. Vielä on vaikea arvailla, millainen ja kuinka voimakas tuo vaikutus on, mutta lähes varmasti se on ainakin jonkin verran negatiivinen.

Toistaiseksi Jyväskylällä menee vielä hyvin. Vuoden 2007 aikana väestönkasvu oli maan ripeimpiä, työttömien määrä väheni (tosin vain 0,9 prosenttiyksikköä, mutta väheni kuitenkin) ja kaupungin tulos oli 2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tästä huolimatta kaupungin lainakanta kasvoi 1,8 miljoonaa euroa.

Mielestäni nykytilanteessa tulee pyrkiä kaupungin velan vähentämiseen eikä kasvattamiseen. Velkataakkaa on kevennettävä silloin, kun menee vielä hyvin. Huonoina aikoina se ei ehkä enää onnistu, ja nyt jos koskaan on hyvät perustelut pelätä niiden huonojen aikojen olevan lähellä. Jyväskylän kannattaisi nyt säästää siinä, missä suinkin mahdollista ja käyttää kaikki liikenevät varat velkojen lyhennyksiin.

Jos ajat tästä huononevat, voi kaupunki sitten tarvittaessa lisätä velanottoaan ja vauhdittaa mahdollisesta lamasta toipumista keventämällä verotusta ja käynnistämällä uusia korjaus- rakennus- tms. hankkeita.

JANI KORHONEN piirisihteeri, Keski-Suomen Liberaalit kuntavaaliehdokas (kok., sit.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.