Venäläiset tulevat, mutta kaupat ovat kiinni

Venäläisturisteja saapuu vuodenvaihteessa runsaasti Suomeen. Ihmettelen, miksi kauppojen aukioloa vuodenvaihteessa ei ole väljennetty. Myös Keurusseudulla tulisi olla mahdollisuus kauppojen vapaampaan aukioloaikaan. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Edelleen niin täällä Keuruulla kuin Suomessa muuallakin ollaan vapaan aukioloajan kieltävässä ikeessä.

Vuoden vaihteen tienoilla Suomeen odotetaan runsaasti venäläisturisteja ja määrät näyttävät vuosittain lisääntyvän

Ei voi ymmärtää miksi Suomessa rajoitetaan kauppojen aukioloaikoja. Näin heikennetään työllisyyttä sekä tietysti myös pientä lisätuloa maakuntiin. Toisaalta kaupanalan keskus eräässä laskelmassaan arvelee pelkän vuodenvaihteen jättävän venäläisturisteilta Suomeen reippaasti yli 200 miljoonan euron potin. Kyllä siitä voisi siivun Keuruullekin jättää.

Huomioitavaa on myös se, että kaupan vapautuessa tuo 200 miljoonaa voisi tuplaantua hyvinkin helposti. Vuositasolla ympärivuoden tapahtuvalla vapaalla kaupalla voisi olla hyvinkin merkittävä osuus työllisyyteen.

Eduskunnan, mutta erityisesti myös maakuntien päättäjien, pitää ponnekkaasti ajaa vanhakantaisen kauppojen aukiolosääntöjen purkamista. Tuntuu käsittämättömältä, ettei yrittäjä voi itsenäisesti päättää milloin pitää oviaan liikkeessä auki.

Nyt olisi oikea aika puuttua myös tähän lain kohtaan. Lakitekstissä puhutaan mm. kirkollisista juhlapyhistä ja kauppojen aukioloajoista: nämä laissa olevat kirkkoon rinnastetut lainkohdat voitaisiinkin poistaa.

Joku voi vedota siihen, että onhan lainkohdassa yrittäjän mahdollisuus hakea erivapautta. Siis mihin erivapautta? Elinkeinonsa harjoittamiseenko?

Tämä ei yksin riittäisi, vaan tarvittaisiin kokonaisvaltaista näkemystä siitä, tarvitaanko mitään lainkohtaa, mikä rajoittaisi kauppaliikkeiden ja vastaavien aukioloaikojen rajoittamista.

Petri Heinonen

Kaakonkulma, Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.