Venäläisten oudot maakaupat

Hannu Luotola vaatii (Ksml 31.5.) ulkomaalaisten maakauppojen parempaa valvontaa ja viittaa ulkoasiainvaliokunnan kannanottoihin asiassa. Olen viimeisen vuoden aikana ottanut maakauppojen valvonnan toistuvasti esiin eduskunnassa ja aloitteestani myös kyseinen kuuleminen lopulta järjestyi ulkoasiainvaliokunnassa. Vaadin, että nimenomaan maanmittauslaitoksen edustajan pitää olla vastaamassa kysymyksiin valvonnan riittävyydestä. Vasta nyt paikalla olleille ulkoasiainvaliokunnan jäsenille selvisi, kuinka vähäiset mahdollisuudet kiinteistörekisteriä pitävällä maanmittauslaitoksella todella on seurata ulkomaalaisten yritysten tekemien maakauppojen kokonaisuutta ja omistussuhteiden muutoksia. Tähän saakka viranomaiset ovat väittäneet, että mitään ongelmaa tässä suhteessa ei ole.

Erikoista monissa venäläisten tekemissä kaupoissa on se, että kiinteistöt sijaitsevat sotilaskohteiden vaikutuspiirissä. Viimeisimmät ostot tehtiin muun muassa ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan, tutka-aseman sekä rannikkopuolustuksen johtokeskuksen lähistöltä. Ketkä ja mitä varten tällaisia kohteita tarvitsevat Suomesta?

Moni kansanedustaja on vuosien mittaan ottanut kantaa EU:n ulkopuolisten ostajien maa- ja kiinteistökauppoihin Suomessa. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan valvonnan ongelmia ei ole.

Tapasin muutama viikko sitten Haagissa Eurojustin suomalaisosaston johtajan, rahanpesuun erikoistuneen Ritva Sahavirran. Hänen mukaansa maa- ja kiinteistökaupat ovat eräs tyypillinen tapa pestä rahaa. Rahanpesun paljastaminen vain on vaikeaa, sillä omaisuuden todellisen omistajan henkilöllisyys on mahdollista salata lukemattomilla tavoilla. Rahanpesijä käyttää aina hyväkseen laillista talouselämää ja siihen liittyviä rakenteita, Sahavirta kuvailee.

Kysymyksiä on ilma sakeanaan, avoimia ja selkeitä vastauksia huomattavasti vähemmän.

Toistaiseksi valtioneuvostosta, puolustusvoimista ja Suposta on tyydytty toteamaan, että asiaa seurataan, että syytä huoleen ei ole. Suomalaiselle tämä vastaus ei enää riitä. Pitää kertoa, millä perusteella nämä kaupat ovat hyväksyttäviä. Ja pitää vihdoin kertoa myös se, miksi meidän lainsäädäntömme on näin löperö suhteessa EU:n ulkopuolisiin maanostajiin. Jos ei maanmittauslaitoksella niin ei myöskään kunnilla ole riittävästi osaamista tai mahdollisuuksia valvoa maanostoja.

AILA PALONIEMI

kansanedustaja (kesk.) Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.