Verkostot ja laajakaista

Sähköverkkoja ei ole taloudellisesti järkevää rakentaa moninkertaisesti. Sähköyhtiöt käyttävätkin sähkönsiirtoihinsa samaa verkkoa. Jakeluvarmuutta lisätään kiertoyhteyksin. Tämäkään ei aina riitä, kuten viime myrskyt osoittavat.

Sama taloudellisen järkevyyden periaate pätenee kiinteisiin laajakaistayhteyksiin, mikä on ajankohtainen asia pohjoisen Keski-Suomen haja-asutusalueilla. Täällä kunnat tekivät viime vuoden loppuun mennessä päätöksiä saadakseen asukkaansa ja yrityksensä toimivien yhteyksien päähän. Tavoitteeseen pääsy on tärkeää keskisuomalaisten elinmahdollisuuksien kannalta.

Laajakaistan kustannusten lisäksi ongelmat näyttävät liittyvän halukkaiden operaattorien puutteeseen. Myös jo rakennettujen kuituyhteyksien hyödyntämisessä on ongelmia tai epäselvyyksiä. Saarijärven kaupunginvaltuusto pohti 28.12.2011 laajakaistahanketta, jota toteuttamaan valittiin Verkko-osuuskunta Kuuskaista.

Täyttä selvyyttä ei saatu, miten Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy:n rakentamaa seutuverkkoa sekä Telia Sonera Finland Oyj:n rakentamaa Kyläkaista-konseptin mukaista kyläverkkoa hyödynnetään hankkeessa. Kyläverkon omistuskin jäi epäselväksi.

Kokouksessa ei tullut ilmi se, vähentävätkö seutuverkkoon ja kyläverkkoihin saadut tuet Laajakaista kaikille-hankkeen uusia tukia. Rinnakkaisverkot tuovat varmuutta, mutta eivät ole taloudellisesti järkeviä.

Rahoittajien (Valtio, EU, ELY-keskus, Finvera, kunnat asukkaineen) ja operaattorin lisäksi hankkeen eteneminen kiinnostanee Keski-Suomen liittoa, viestintävirastoa ja valtioneuvostoa.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Tarton rauhasta 100 vuotta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.