Verotus kevenee, mutta kenellä?

Yhteiskunta rahoittaa toimintansa verotuksella. Budjetin kaikkien menojen katteeksi on saatava vastaava määrä tuloja. Tästä ei kukaan voi olla eri mieltä.

Erimielisiä ollaan sen sijaan siitä, keneltä veroja kannetaan ja kenelle tulonsiirtoja annetaan. Ja politiikka perustuu ihmisten käsitykseen oikeudenmukaisuudesta ja tämä käsitys ei luonnollisesti ole samanlainen kaikilla kansalaisilla.

Porvarihallitus toteuttaa oikeistolaista veropolitiikkaa ja siitä hyötyvät parempituloiset. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, ettei rikkaita suosiva tulonjako vasta tämän hallituksen keksintö ole. Edellinen hallitus, joka ei ollut porvarihallitus, poisti varallisuusveron. Se oli merkittävä tulonsiirto kaikkein rikkaimmille.

Kyse oli myös niin periaatteellisesta päätöksestä, että suomalaisessa veropolitiikassa se hakee vertaistaan. Nykyinen hallitus toki jatkaa tosirikkaitten suosimista, mutta eräät porvarihallituksen veroratkaisuja herhiläisenä arvostelevat kansanedustajat voisivat muistella myös omia tekosiaan parin vuoden takaa. Tuloveroalennusten painottaminen pieni- ja keskituloisiin on sinänsä ihan hyvä periaate.

Tulovero on kuitenkin vain yksi monista valtion perimistä veroista ja maksuista. Pienituloisille jäisi enemmän käteen myös silloin, jos polttoaineista ja sähköstä ei erittäisi nykyisen suuruista veroa, kiinteistöverot olisivat matalampia, televisiolupa halvempi ja niin edelleen.

Tuloveroalennuksesta ei ole hyötyä, jos välillisiä veroja ja maksuja samalla nostetaan, niin kuin nyt jälleen tehdään. Verotuksen progressio on myös hyvää vauhtia vesittymässä. Monilla suurituloisilla on mahdollisuus muuttaa ansiotulojaan matalammin verotetuiksi pääomatuloiksi. Näin ollaan siirtymässä kohti tasaveropolitiikka.

Tutkimusten mukaan vähäosaisten etuudet, kuten työttömyysturva, sairauspäiväraha, toimeentulotuki ja niin edelleen, ovat kymmenen vuoden takaisella tasolla, vaikka ansiotöissä ym. ryhmissä ansiot ovat nousseet kymmenessä vuodessa jopa lähes viisikymmentä prosenttia. Siitäkin huolimatta, vaikka kolmesta suurimmasta puolueesta kukin on ollut vuorollaan hallituksessa.

UNTO PYNNÖNEN Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hoidon priorisointi vääjäämätön tosi

Apua perhe- neuvolasta ja lasten- valvojilta

Lyhyet

Lyhyet

Tukea tarvitaan, jotta lapset ja perheet voisivat paremmin

Lyhyet

Mielipide: Hyvä syy lopettaa tupakointi

Lyhyet: Tämän kaltaisissa tilanteissa kaupungin johto tekee salakavalia päätöksiä.

Mielipide: Hiljaisen viikon mietteitä

Mielipide: Unkarista tuli diktatuuri

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.