Verotus kohdalleen

Martti Hetemäen verotyöryhmän loppuraportti herättää syystäkin runsaasti julkista keskustelua. Verotus on yksi tulevien eduskuntavaalien tärkeimmistä puheenaiheista, joten keskustelu on tervetullutta.

Keskustelussa on syytä muistaa, että asiantuntijat ja virkamiehet valmistelevat, mutta päätökset kuuluvat poliitikoille. Sosialidemokraattien kanta on selvä: Verouudistuksella on vahvistettava verotuksen oikeudenmukaisuutta. Kaikkien tulojen on oltava samalla viivalla. Tämän takia esimerkiksi Hetemäen työryhmän ja SDP:n pitkään esittämä pääomatuloverotuksen korottaminen on perusteltua. Olisimme toivoneet hallitukselta esitystä tästä jo tällä vaalikaudella.

Työryhmän esityksessä on kuitenkin useita kohtia, joita sosialidemokraatit eivät voi kannattaa. Erityisesti työryhmän esitys tasaverokehityksen vahvistamisesta on vastoin SDP:n ajattelua.

Sosialidemokraattien linja on, että veroja on maksettava maksukyvyn mukaan. Siksi esimerkiksi pienituloisten eläkeläisten verotuksen kiristyminen ei ole hyväksyttävää. Eläkeläisiä ei tule muutoinkaan asettaa muita ryhmiä huonompaan asemaan.

Tulevalla vaalikaudella joudutaan paikkaamaan oikeistohallituksen miljardien eurojen veroalea. Pienituloisimmat eivät saa joutua tämän kuopan maksumiehiksi.

JOUNI BACKMAN puoluevaltuuston puheenjohtaja SDP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.