Vesiosuuskuntia kohdellaan kaltoin Jyväskylässä

Jyväskylän maaseudulla toimii useita vesiosuuskuntia, jotka tarjoavat alueillaan vesihuollon samaan tapaan kuin Jyväskylän Energia (JE) hoitaa keskustan ja muiden taajamien vesihuollon. Vaikka osuuskunnat ovat itse rakennuttaneet verkostonsa sekä hoitavat ja vastaavat kunnossapidosta, huollosta, hallinnosta ja taloudesta itsenäisinä vesilaitoksina, ovat ne riippuvuussuhteessa JE:aan. Puhdas vesi ostetaan JE:n runkolinjasta ja jätevedet syötetään JE:n runkolinjaan eikä osuuskunnilla ole tässä vaihtoehtoja. Käytännössä osuuskunnat hoitavat työläimpien ja vähiten kannattavien alueiden vesihuollon.

Aikanaan ympäristökeskus, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti tukivat ja kannustivat omien kyliensä asukkaita perustamaan vesiosuuskuntia, koska kunnilla ei ollut varaa vesi-investointeihin. Vastineeksi osuuskunnat saivat kunnalta puhtaan veden ja jäteveden käsittelyn tukkuhinnalla (25% alennus) ilman perusmaksuja sekä verkostokarttojen ylläpidon ja veden laaduntarkkailun. Tällä konseptilla osuuskunnat ovat voineet tarjota samanhintaisen vesihuollon kuin suoraan kunnallisen ja nyt JE:n verkoston piirissä on.

Kuntaliitoksen kolmen vuoden siirtymäkauden jälkeen JE ilmoitti, ettei se enää myönnä osuuskunnille tukkualennusta. Kaupunki suostui hyvittämään poistetun alennuksen osuuskunnille tältä vuodelta, mutta pelättävissä on, että alennuksen poistoa ei enää hyvitetä. Osuuskuntien kehittämisen kannalta JE:n pysyvä tukkuhinta olisi ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin vuosittainen budjettivääntö osuuskuntien hyvittämisestä.

Nyt JE vaatii osuuskuntia allekirjoittamaan sopimuksen, joka edelleen lisäisi osuuskuntien kustannuksia eli perusmaksuja ja uusien liittymien hintaa jouduttaisiin reilusti korottamaan.

Kuntaliitto on juuri käynnistänyt hankkeen, jossa ovat mukana kunnat, kuntien vesilaitokset ja vesiosuuskunnat. Hankkeen tarkoituksena on selvittää vaihtoehtoja yhteistyön kehittämiseksi. Hankkeen tuloksena valmistuu ensi keväänä opas, jossa on suositukset hyvistä toimintamalleista. On toivottavaa, että JE ja kaupunki odottaisivat suositusten valmistumista ilman painostustoimia vesiosuuskunta kohtaan.

JE on kaupungin omistama monopoliasemassa oleva yhtiö ja sen hallitus koostuu valtuuston nimittämänä poliittisten ryhmien edustajista. Hallituksen jäsenten tulisikin kaupunkilaisten edunvalvojana vaatia JE:n johtoa myöntämään, että vesiosuuskuntien työ on osa kaupunkilaisten vesihuoltoa. JE:n johtoa on ohjattava toimimaan niin, että vesiosuuskunnat voivat tarjota liittyjilleen samanhintaisen vesihuollon kuin JE tarjoaa asiakkailleen.

Jos vesiosuuskuntien yleishyödyllistä ja omatoimista aktiviteettia ei arvosteta, osuuskuntien on vaikea motivoida jäseniään mukaan vesihuoltotyöhön.

Osuuskuntien vaatimassa tukkuhinnan jatkamisessa ei ole kyse uuden edun tavoittelusta eikä avustuksesta osuuskunnille. Vesiosuuskunnat eivät tavoittele voittoa, vaan haluavat tarjota liittyjilleen kohtuuhintaisen vesihuollon. Tukkualennus käytetään verkoston ylläpitoon ja se vastaa hyvinkin sitä säästöä, mikä JE:lle tulee siitä, että vesiosuuskunnat hoitavat työläimmän alueen kaupungin vesihuollosta.

Jyväskylän seudun vesiosuuskuntien puolesta.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.