Veteraaneille kuuluu erityisasema

Kansakunnan lähihistorian muisti on tutkitusti lyhyt. Kaikkien meidän nuorempien olisi syytä tunnustaa ja muistaa veteraanisukupolven erityisasema yhteiskunnassamme.

Veteraanit olivat valmiita uhraamaan henkensä ja terveytensä itsenäisyytemme puolesta. Heidän työllään asutettiin yli 400 000 luovutettujen alueiden suomalaista, maksettiin miljardiluokan sotakorvaukset, korjattiin sodan tuhot ja luotiin maatalousyhteiskunnasta teollinen hyvinvointivaltio.

Näiden tosiasioiden epäilijöiden on syytä käydä katsomassa, miltä Suomi näyttäisi ilman veteraanisukupolven uhrauksia. Näyttely on avoinna rajan takana luovutetuilla alueilla joka päivä vuoden ympäri. Pohtia sopii myös, kuinka moni meistä nuoremmista olisikaan syntynyt vanhemmistamme ja missähän päin maailmaa, mikäli veteraanisukupolvi ei olisi velvollisuuttaan täyttänyt itsenäisyytemme pelastamiseksi.

Tällaisista matkoista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostilla: keski-suomen.svp@sotaveteraaniliitto.fi.

Veteraanit eivät käänny yhteiskunnan sosiaalihuollon puoleen herkästi. Osalle heistä nykyinen sosiaalihuolto on sama kuin viime vuosisadan alkupuolen köyhäinapu. He ovat monesti sitä mieltä, että on sitä vaikeammistakin ajoista selvitty ja kerjäläisiksi he eivät rupea. Heiltä myös puuttuu kokonaan tai osin meidän nuorempien työeläketurva. Heitä tukeaksemme me tarvitsemme Sotiemme Veteraanit -keräyksiä.

Muuntakaamme me nuoremmat veteraanien tunnus "Veljeä ei jätetä" tunnukseksi "Veteraaneja ei jätetä" vielä, kun he ovat keskuudessamme.

TIMO HAKALA toiminnanjohtaja Keski-Suomen sotaveteraanipiiri ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

Vähäpäästöiseen liikenteeseen

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.