Veteraanien rahat veteraaneille

Valtio myönsi kuluvalle vuodelle lisämäärärahaa sotiemme veteraanien kotona asumisen tukemiseen, josta Jyväskylään noin 400 000 euroa. Tällä voidaan tukea veteraanien kotona asumista paremmin kuin viime vuonna. Kuntoutukseen valtio myönsi saman verran kuin viime vuonna, joten useampi saa kuntoutusta.

Myönnettyihin rahoihin kohdistuu paineita ja mahdollisuus siirtää osa summasta henkilöstön palkkoihin. Tämän mahdollistaa Valtiokonttorin ohjeistuksessa kohta, jossa kunta voi halutessaan ottaa määrärahasta 200 euron palkkion jokaisesta veteraanista, jolle tehdään palvelutarpeen arviointi.

Palvelutarpeen arviointi on kuitenkin lakisääteinen palvelu, joka on pyynnöstä tehtävä kaikille yli 75-vuotiaille. Jyväskylässä on nyt noin 250 veteraania, jolloin tämä menettely merkitsisi lähes 50 000 euron siirtoa veteraanirahoista pois.

Valtiokonttori on tehnyt ohjeistuksen joustavammaksi, joten sen mukaan veteraanikuntoutukseen ei tarvitse enää lääkärin lähetettä. Tämä nopeuttaa huomattavasti päätösten tekoa.

Veteraanien keski-iän ollessa yli 92 vuotta he kaikki tarvitsevat kiireellisiä päätöksiä. Olipa kyseessä kuntoutus, apuvälineet tai kotona asumista tukevat palvelut.

Jokainen veteraani tarvitsee itselleen mieluista kuntoutusta ja hän itse tietää parhaiten millaista kuntoutusta haluaa. Kuntoutus käsitteenä pitää myös mieltää laaja-alaisena. Fyysisen lisäksi psyykkistä ja sosiaalista kuntoutumista. Ennen kaikkea tarvitaan nykyisen toimintakyvyn ylläpitoa ja yksinäisyyden vähentämistä veteraanien toiveita kuunnellen.

On selvää, että vanheneville ja pian poistuville veteraaneille rahat tulevat tarpeeseen. Tälle vuodelle annettu määräraha ei tule riittämään, vaan lisämäärärahan tarve on lähes kaksinkertainen.

Jyväskylän kaupungin perusturvalautakunta on päättänyt kokouksessaan vuonna 2015, että kaupunki palkkaa 5 työtöntä veteraanien tueksi mm. ulkoiluun ja asiointiin yhdessä veteraanin kanssa.

Huolimatta siitä, että asiasta on tiedotettu myös mediassa, heitä ei ole edelleenkään palkattu. Toivottavasti työttömiä palkataan mahdollisimman nopeasti tukemaan veteraanien pääsyä mm. Suomi 100 vuotta tapahtumiin.

Rami Sipilä

kaupunginvaltuutettu (kd.)

kuntavaaliehdokas

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.