Vetikö Kuorevesi välistä?

Yhteiskunnallista arvostusta tuli Jämsälle 90-luvulla peräti kolme kertaa talousasioista. Talous oli tuona vuosikymmenenä jotakuinkin kohdallaan. Asukaskohtaista velkaakin oli vain alle 400 euroa. Huolimatta siitä, että tehtiin suuriakin investointeja. Silti osa luottamushenkilöistä suhtautui silloinkin kriittisesti osaan investoinneista.

Mainittakoon, että kaupunki joutui allekirjoittaneelle korvaamaan pienen korvauksen lakitupien kautta. Tuomio kaupungille tuli lakirikkomuksesta, mutta siinä samalla selvisi se, että näkemykseni oli oikeampi kuin kaupungin hallinnon. Valituksessa ei ollut henkilökohtaisuutta, vaan näkemyksellisyydestä johtunutta lainatulkintaa.

Kaupungin saamien tunnustuksien aikana kaupunginjohtajana oli M. Lehtimäki ja talousjohtajana J. Rasinmäki. Heillä ilmeisesti virkamieskemia toimi moitteettomasti. Koska ei lähdetty yltiöpäisiin investointeihin.

Mutta toisin oli tultaessa 2000-luvulle, jolloin Kuoreveden kunta joutui tekemään kuntaliitossopimuksen Jämsän kanssa. Kuitenkin siitä liitoksesta alkoi myös Jämsän taloudellinen alamäki. Talousjohtaja oli siirtynyt pois Jämsästä ja kaupunginjohtaja "savustettiin" ennenaikaiselle eläkkeelle johtavien luottamushenkilöitten toimesta. Kuntaliitoslain mukaisesti uudeksi kunnanjohtajaksi tuli silloinen Kuoreveden kunnanjohtaja. Silloin myös Jämsässä alkoi yltiöpäinen investointien "tsunamiaika". Eri investointien päätöksiä tehtiin liian nopeassa tahdissa.

Vetikö sitten Kuorevesi välistä? Sillä sinne rakennettiin koulukompleksi, joka nieli rahaa yli saatujen kuntaliitosmiljoonien. Ei kai ehditty miettimään mitä tehdään ja miten?

Koko yltiöpäisyys on nähtävissä jo siitäkin, kun tultiin 2007-luvulle, niin Jämsän asukaskohtainen velka oli kokonaisuudessaan kasvanut n. 60 kertaiseksi siitä mitä se oli ennen Kuorevesi-liitosta. Nyt on myöhäistä katua kun on löysät housuissa realiteettien kadotessa.

MAUNO SUOKAS Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

Otsonikato ei ollut mitään turhaa pelottelua

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Teiden suolaus on lopetettava

Sote-menojen kasvua ei torppaa mikään hallintomalli

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.